BERGEN OP ZOOM - De lijnen 22 en 23 van de stadsbus in Bergen op Zoom gaan verdwijnen. Dat antwoordt wethouder Patrick van der Velden op vragen van de PvdA.

De provincie Noord-Brabant en Arriva bepalen samen het openbaar vervoer netwerk in de regio. Er is een concept exploitatieplan naar de gemeenten gestuurd, waarin de veranderingen in de buslijnen staan beschreven. In Bergen op Zoom verdwijnen de lijnen 22 en 23 van de stadsbus, maar een deel van de routes wordt overgenomen door andere buslijnen. Zo zal lijn 112 (de streeklijn van Bravo richting Roosendaal) een deel over nemen van lijn 22: via de Rooseveltlaan naar het ziekenhuis. En lijn 310 (de directe streeklijn van Bravo richting Rotterdam) neemt een deel over van lijn 23: via de Mozartlaan, Burgemeester Wittelaan naar Halsteren en verder.

Nieuwe bushaltes

Er komen in Bergen op Zoom ook bushaltes bij. Bij nieuwbouwproject ScheldeVesting komt aan elke kant van het Boerenverdriet een halte te staan. Deze haltes zijn volgens de wethouder niet alleen handig voor de bewoners van de nieuwbouwwijk, maar ook voor een deel van de wijk Noordland.

Fietsnietjes

Het openbaar vervoer is de verantwoordelijkheid van de provincie en Arriva. De betrokken gemeenten kunnen zelf geen beslissingen nemen, ze kunnen alleen advies geven. De PvdA verwacht dat er meer mensen met de fiets naar de bushaltes zullen komen, omdat de afstand naar de haltes groter wordt. De partij vroeg of de gemeente Bergen op Zoom daar rekening mee houdt, bijvoorbeeld door meer fietsenrekken te plaatsen. Volgens de wethouder wordt bij de meeste haltes rekening gehouden met fietsenrekken. Van der Velden geeft als voorbeeld de fietsnietjes (stalen stangen om fietsen tegenaan te plaatsen) die al neergezet zijn op de Steenbergseweg in Halsteren bij de halte Molenplein.

Deelauto's en deelfietsen

De wethouder denkt ook aan het gebruik van deelauto’s en deelfietsen als alternatief voor de laatste kilometers. Dat zou een aanvulling kunnen zijn op het netwerk van buslijnen. Net zoals Bravo-flex, het busje op afroep, ook een aanvulling is op het gewone openbaar vervoer. Van der Velden heeft toegezegd dat hierover binnenkort informatie wordt gestuurd aan de gemeenteraadsleden. Daar zal ook de reactie bijzitten van Bergen op Zoom op het exploitatieplan van de provincie en Arriva.