Drie mannen in West-Brabant opgepakt voor terrorisme

ROOSENDAAL/OUDENBOSCH - Een arrestatieteam heeft maandag drie mannen uit West-Brabant opgepakt die verdacht worden van betrokkenheid bij terrorisme.

Het gaat om twee broers van 29 en 26 jaar oud uit Oudenbosch en een man van 37 uit Roosendaal. Een vierde verdachte die is opgepakt komt uit het Belgische Essen. De verdachten zijn Marokkaans-Nederlandse mannen en zouden hebben gepraat over een aanslag op het Turkse consulaat

De politie kwam de mannen op het spoor tijdens het onderzoek naar een geluidsfragment dat de AIVD vorig jaar onderzocht in een andere zaak.

De politie doorzocht drie woningen in Oudenbosch en Roosendaal en een loods in Sprundel. De politie viel ook huizen in Essen en Antwerpen binnen. Er werd beslag gelegd op digitale gegevensdragers en drie auto's. In Roosendaal werd in de woning van één van de verdachten een hennepkwekerij gevonden. Bij de huiszoekingen zijn geen wapens of explosieven gevonden.

Het onderzoek naar de vier mannen richt zich op voorbereidingen en training voor terrorisme. Ook verdenkt justitie het viertal van het opruien tot terrorisme door het verspreiden van gewelddadig jihadisme via social media.

De drie verdachten uit Nederland worden deze week nog voorgeleid aan de rechter-commissaris. De man die woonachtig is in België, zal worden uitgeleverd aan Nederland.