Roosendaal

Politieke partijen in Roosendaal willen structurele subsidie voor openluchttheaters

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

De openluchttheaters in Roosendaal en Nispen moeten een structurele subsidie ontvangen. Dat vinden de politieke partijen VLP, PvdA, D66 en SP. Met een motie proberen ze de rest van de gemeenteraad te overtuigen.

De stichtingen die achter de openluchttheaters zitten vragen nu jaarlijks om geld bij de gemeente. “Wij willen zorgen dat dit structureel is geregeld en dat ze niet ieder jaar hoeven aan te kloppen en dan in afwachting moeten zijn of ze in aanmerking komen voor een bijdrage”, zegt Michael Yap van de PvdA. De theaters zouden dan volgens Yap in de toekomst bij andere fondsen makkelijker subsidie los kunnen krijgen. “Maar ook inhoudelijk: twee mooie culturele hotspots in onze gemeente verdienen wat ons betreft een structurele bijdrage.”

Volgens Gerard van Zalinge van de VLP zijn de openluchttheaters erg ambitieus. Zo zou Openluchttheater Vrouwenhof graag een vaste overkapping willen hebben voor het theater en betere kleedvoorzieningen. “In de gehele regio is er geen enkel ander openluchttheater. We hebben een functie dat ook mensen van buitenaf naar Roosendaal komen en de gemeente kunnen ontdekken door het theater. Het in een unique selling point en het is iets waar we heel trots en zuinig op moeten zijn”, aldus Van Zalinge.

Donderdagavond hebben vertegenwoordigers van de openluchttheaters bij de raad ingesproken. Volgende week wordt de motie in de commissie behandeld. “In de laatste raadsvergadering voor het zomerreces zal de raad er een klap op moeten geven”, sluit Van Zalinge af.