Roosendaal

Carbidschieters Roosendaal in de fout: gemeente grijpt in

Raymon Mens Raymon Mens

Op oudejaarsdag heeft de gemeente Roosendaal twee keer ingegrepen bij carbidschietevenementen. De evenementen werden stilgelegd omdat ze niet aan de strengere regels die de gemeente hanteert voldeden. De nieuwe regels werden eind 2018 in allerijl ingevoerd via de Algemene Plaatselijke Verordening (AVP), maar waren nog maar bij weinig carbitschieters bekend.

Een evenement aan de Bloesemberg werd door toezichthouders verboden. Die straat ligt namelijk in de drukke wijk Tolberg en carbidschietevenementen mogen niet meer in bewoonde wijken gehouden worden. In Nispen werd ook ingegrepen. Daar was een installatie te groot en de omgeving niet afgezet. Dat leidde tot te harde knallen en onveilige situaties.

Nieuwe regels

Onder de nieuwe regels is carbidschieten in de bebouwde kom officieel verboden. De activiteit mag alleen op plaatsen die ten minsten 100 meter van woningen liggen uitgevoerd worden. Gebieden met zorginstellingen of plaatsen waar dieren worden gehouden, zijn nog beter beschermd. Dan moet 300 meter afstand gehouden worden. In een vogelbeschermingsgebied moet er minimaal 500 meter afstand gehouden worden. De gebruikte melkbussen mogen een inhoud van maximaal 50 liter hebben.

Nationaal erfgoed

Carbidschieten is sinds 2014 onderdeel van het nationale erfgoed. Bij deze traditie wordt een melkbus gevuld met carbid, die vervolgens met een harde knal ontploft. Carbidschieten wordt vooral in het noorden en oosten van het land al lang gedaan, maar de activiteit komt ook op steeds meer plaatsen in Brabant voor.