Roosendaal

VVD Roosendaal wil struikelstenen Hulsdonksestraat behouden

Struikelstenen (Stolpersteine) bij de Hulsdonksestraat 27 in Roosendaal (foto: © Christian Traets) Fotografie

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De VVD in Roosendaal wil dat de zes struikelstenen in de Hulsdonksestraat bewaard blijven. Struikelstenen zijn klinkers met herdenkingsplaatjes, waarop de namen staan van oorlogsslachtoffers die op die plek hebben gewoond. Meestal gaat het om joodse bewoners die door de Duitse bezetter zijn vermoord of zijn afgevoerd naar concentratiekampen.

Het vervallen huis aan de Hulsdonksestraat 27 in Roosendaal was in de Tweede Wereldoorlog een onderduikadres. De bewoners boden een schuilplaats aan joodse mensen die uit de handen van de Duitsers probeerden te blijven.

Er zijn nieuwbouwplannen voor de straat en ook het pand op nummer 27 wordt gesloopt. De Roosendaalse VVD wil weten wat de renovatie betekent voor de struikelstenen. De partij heeft vragen gesteld aan burgemeester en wethouders van Roosendaal.

Familie Kleef en Bollegraf

Volgens de VVD zijn de struikelstenen van historische waarde voor Roosendaal en zouden ze niet verloren mogen gaan. De VVD wil weten of het college de geschiedenis van het huis kent. En of ze de herinnering aan de bewoners levend wil houden, bijvoorbeeld door na de renovatie een plakkaat te plaatsen op de plek van de huidige struikelstenen.

De zes struikelstenen van Hulsdonksestraat 27 in Roosendaal zijn voor Hartogh Kleef, Julia Kleef-Bollegraf, Helene Bollegraf, Louis Kleef, Markus Kleef en Rosa Kleef. Zij zijn allemaal gearresteerd op 16 mei 1943 en nog dezelfde maand gedeporteerd. Via kamp Westerbork zijn ze terechtgekomen in kamp Sobibor, waar ze op 28 mei 1943 door de Duitsers zijn vermoord.