Wouwse Plantage

Derde Wereldbos in Wouwse Plantage wordt groene oase

Afbeelding: gemeente Roosendaal

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Het Derde Wereldbos in Wouwse Plantage wordt “een oase met nieuw, kleurrijk en divers groen”. Zo omschrijft de gemeente Roosendaal de grote opknapbeurt voor het bos.

Het werk aan het Derde Wereldbos in Wouwse Plantage is woensdag begonnen. Het gebied is bijna 2 hectare groot en er moet eerst ruimte worden gemaakt om nieuwe, meer afwisselende planten te laten groeien. Het bos krijgt 3 ingangen met tunnels van verschillende soorten loofbomen. Ook komen er 5 open plekken met allerlei soorten bloemen.

Aantrekkelijker bos

Het Derde Wereldbos krijgt ook een vijver en nieuwe wandelpaden. De paden worden halfverhard, zodat het bos ook te gebruiken is door mensen met beperkingen. De opknapbeurt moet het bos niet alleen toegankelijker maken voor het publiek, maar ook aantrekkelijker. Eind april zouden de werkzaamheden al klaar moeten zijn.

Route van de Turf

Het Derde Wereldbos hoort bij de Route van de Turf. De route is 25 kilometer lang en loopt van de Roosendaalse haven naar de haven van Bergen op Zoom. Op 8 plekken langs deze route komen kunstwerken te staan. De gemeente Roosendaal verwacht dat tegen het einde van dit jaar er ook bij het Derde Wereldbos een kunstwerk staat. Samen met Bergen op Zoom wordt gekeken wat het beste past bij de geschiedenis van het gebied.

Geschiedenis

De stichting ‘Wouw voor de Derde Wereld’ nam in 1993 het initiatief voor de aanleg van het Derde Wereldbos. Ze koos voor de Wilderse Dreef om het bos te planten. De stichting wilde zo aandacht vragen voor de ontbossing in de derde wereld en de verzuring van de bossen in de industriële landen. Brabants Landschap gaf 5000 bomen cadeau en leerlingen hebben ze allemaal geplant.

Het bos werd gebruikt als productiebos. Het hout van de bomen werd verkocht. Met het geld werden projecten gesteund in Kenia. Het Derde Wereldbos werd onderhouden door vrijwilligers van de stichting. Deze vrijwilligers zijn ook betrokken bij de opknapbeurt van het bos.