Hoogerheide

Uurwerk en wijzerplaten kerk Hoogerheide krijgen opknapbeurt

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

De uurwerken en wijzerplaten van de kerktoren in Hoogerheide krijgen een flinke opknapbeurt. Met een grote hijskraan werden woensdagochtend de uurwerken van de kerktoren gehaald. 

Het bedrijf Daelmans uit Lierop, dat gespecialiseerd is in torenuurwerkinstallaties, gaat de uurwerken restaureren. Ralph Veghel is belast met de immense klus. “De drie uurwerken worden van de toren gehaald en worden gestraald. De wijzers en cijfertekens worden opnieuw in het bladgoud gezet. Daarnaast worden de ringen opnieuw zwart gespoten,” legt Veghel uit.

Werkzaamheden

De werkzaamheden zullen naar verwachting zes tot maximaal acht weken duren. Veghel: “De uurwerken gaan eerst naar de stralerij toe waar de oude lak eraf wordt gestraald. Vervolgens gaan ze naar de spuiterij. Het bladgoud moet vervolgens twee tot drie weken drogen.”

Verlichting

Ook de verlichting van de uurwerken wordt vernieuwd. “Er zit nu nog oude verlichting op met vrachtwagenlampjes. Straks komt er led-verlichting. Dat is energiezuiniger en het heeft een langere levensduur.” Volgens Veghel kunnen de uurwerken en wijzerplaten na de restauratie er weer 20 tot 30 jaar tegen.