Bergen op Zoom

Kinderen zamelen ruim 3300 euro in voor zieke moeder van Ties en Fenne

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Kinderen van basisschool De Octopus en kindcentrum De Kleine Markies in Bergen op Zoom hebben ruim 3300 euro ingezameld voor de stichting ‘Stop MS bij Ilona’. Dinsdag hielden de kinderen een sponsorloop en eerder zamelden ze al lege flessen in.

Bergenaren zijn al maandenlang massaal bezig geld in te zamelen voor de stichting ‘Stop MS bij Ilona.’ Er zijn lege flessen verzameld, fooienpotten gedoneerd, eiermutsjes gebreid, cupcakes gebakken en versierd, carnavalsdweiltjes verkocht. Noem maar op. De acties hadden tot nu toe al ruim 37.300 euro opgeleverd. Dat is dankzij de kinderen van De Octopus en De Kleine Markies nu dus meer dan 40.600 euro.

Ilona Oudhuis-Wouts kon haar tranen niet bedwingen toen ze hoorden hoeveel de kinderen hadden opgehaald. “Ik had dit nooit verwacht,” zegt ze geëmotioneerd. “De afgelopen jaren hebben ze vaker een sponsorloop gehad, want elk jaar is er één, maar nog nooit hebben ze zoveel opgehaald.”

Behandeling in Rusland

De ziekte MS beschadigt het centraal zenuwcentrum, waardoor patiënten steeds verder verlamd raken. Ilona loopt thuis met een rollator en buitenshuis gebruikt ze een rolstoel. In Rusland kan ze stamceltransplantatie krijgen, maar zorgverzekeraars vergoeden die behandeling niet. Daarom wil de stichting ‘Stop MS bij Ilona’ 70.000 euro inzamelen om haar toch te kunnen laten behandelen. Ze vertrekt eind juni naar Moskou.

Deze week waren het Ties (6) en Fenne (2), de kinderen van Ilona, die voor hun moeder opkwamen. Bij Ties kwam Ilona vertellen over haar ziekte MS. En uitleggen dat het soms moeilijk voor haar is om dingen op te pakken. Om dat zelf te ervaren kregen de klasgenootjes van Ties handschoenen aan waarmee ze kleine voorwerpen moesten zien te pakken. En ze mochten even op hun handen gaan zitten om hetzelfde tintelende gevoel te hebben dat MS-patiënten voelen. Of lopen met een zwaar voorwerp aan het been, zodat het lastiger is vooruit te komen.

Ilona was onder de indruk van de belangstelling die de kinderen voor haar hadden. “Ja dat doet me heel veel goed eigenlijk, om te zien dat de kinderen ook zo daar in meeleven. Vorige week heb ik uitleg gegeven in de klas van mijn zoontje. En dat ze echt zo veel vragen en ook alles begrijpen. Ook hele moeilijke vragen, dat ik denk ‘daar is echt over nagedacht’. Ja, dat doet je zoveel goed.”

Sponsorloop en kunstwerk

De leeftijdgenootjes van Ties en Fenne deden dinsdag helemaal hun best om moeder Ilona te helpen. Alle 90 leerlingen van basisschool De Octopus en de kinderen van kindcentrum De Kleine Markies deden mee aan een sponsorloop. Op het sportpark naast de school liepen ze de hele dag zo veel ze maar konden om zo veel mogelijk geld op te halen. Ze lieten zich sponsoren door ouders, opa’s en oma’s, ooms en tantes, vrienden en buren.

De kinderen hebben ook nog eens een kunstwerk gemaakt. Dit kunstwerk kan geprint worden op allerlei spullen, zoals bekers, tassen en magneten. Die spullen zijn te bestellen in de webwinkel die de school zal openen. Ook de opbrengst van deze verkoop gaat naar de stichting ‘Stop MS bij Ilona’. De stichting wil de nieuwe behandeling in Rusland bereikbaar maken voor meer Nederlandse MS-patiënten.

Donaties blijven nodig

Met ruim 40.000 euro is er al een flink deel binnen, maar het is nog niet genoeg. “Ik hoop dat ook nog mensen die kijken willen doneren,” vertelt Ilona. Doneren kan op www.stopmsbijilona.nl en bedrag is welkom. “Elke euro is er één,” lacht Ilona.