Bergen op Zoom

200 Canadese militairen in de voetsporen van de bevrijders

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Zo’n 200 Canadese militairen marcheerden zaterdag door Bergen op Zoom, in de voetsporen van de Canadezen die 75 jaar geleden de stad hebben bevrijd.

Het was zaterdag een indrukwekkend gezicht, toen zo’n 200 Canadese militairen in formatie door Bergen op Zoom marcheerden. In vast tempo met de zware laarzen allemaal precies gelijk over de kinderkopjes van Plein 13 naar het Markiezenhof. En ook de kranslegging op de Canadese begraafplaats maakte indruk op de aanwezigen.

Kippenvelmoment

Loco-burgemeester Patrick van der Velden mocht de Canadezen welkom heten en bedanken. “Want Canada betekent ontzettend veel voor Bergen op Zoom, de bevrijders van onze stad.” Een eervol moment, vond Van der Velden. “Ik mag dit als loco-burgemeester beleven, maar ik mag wel eerlijk zeggen dat ik gewoon een kippenvelmoment had. Ook op het moment dat we daar bij de begraafplaats waren. Je ziet daar 200 soldaten van wie de voorouders gevochten hebben om ons in bevrijding te kunnen laten leven. Dat doet wat met je.”

De Canadese officier Nathan Verhoog is het met de loco-burgemeester eens. “Het maakt nederig. Omdat we het voorrecht hadden door het centrum van de stad te marcheren en mochten lopen op dezelfde straten  waar ze ook 75 jaar geleden liepen. Dat we dat ook mogen ervaren, dat maakt nederig.”

Helden van de Schelde

Bij het Markiezenhof werden de Canadezen getrakteerd op een speciaal voor hen gecomponeerde muziek: Helden van de Schelde. Het is de gewoonte om muziekstukken te componeren over belangrijke veldslagen. Maar er is nooit muziek geschreven voor de Slag om de Schelde. Terwijl de Slag om de Schelde belangrijk was voor de afloop van de Tweede Wereldoorlog. Na zware gevechten versloeg Canada toen het Duitse leger.

Bergen op Zoom wilde daarom alsnog een speciaal muziekstuk laten componeren. Helden van de Schelde is geschreven door Bergenaar Steven Dietvorst, die ook muzikant is bij het Koninklijk Nederlands Luchtmacht Orkest. Zaterdag was het de eerste keer dat Helden van de Schelde te horen was, speciaal voor de Canadese militairen.

Plezierige verrassing

De Canadezen hadden daar niet op gerekend. “Dat was een plezierige verrassing,” lacht Verhoog. “Ik denk dat niemand van ons dat zag aankomen. Het was een interessant muziekstuk en ik verwacht dat het erg goed ontvangen zal worden, als het gespeeld wordt tijdens de herdenkingsbijeenkomsten in oktober.” Voor meer informatie over de evenementen voor 75 jaar bevrijding kun je terecht op de speciale website over de bevrijding van de Brabantse Wal.

Foto: © ZuidWest TV