Commandant der Strijdkrachten neemt bevrijdingsdefilé af

BERGEN OP ZOOM - De Commandant der Strijdkrachten, luitenant-admiraal Rob Bauer, zal op 26 oktober het defilé afnemen in Bergen op Zoom. Het defilé hoort bij de herdenking dat het 75 jaar geleden is dat Brabant werd bevrijd van de Duitsers.

Het bevrijdingsdefilé wordt gehouden op zaterdag 26 oktober, vanaf 15.30 uur, vanaf de Gedempte Haven in Bergen op Zoom. Voorafgaand is er een toertocht met oude militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Deze voertuigen verzamelen op de Gedempte Haven. Het defilé begint daar en gaat verder via de Rijkebuurtstraat, Westersingel, Steenbergsestraat, Fortuinstraat, Grote Markt, Zuivelstraat, Wouwsestraat, Stationsstraat en Stationsplein tot aan de Zuidoostsingel. Daar wordt het defilé ontbonden.

Freedom of the City Parade

Luitenant-admiraal Bauer zal het defilé afnemen van de Grote Markt in Bergen op Zoom. Daar is eerst nog een bijzondere militaire ceremonie van de Canadezen: Freedom of the City Parade. Deze ceremonie begint al om 15.00 uur. Er is dan ook een luchtdefilé.


De eerste plek in het defilé is natuurlijk voor de bevrijders van de Brabantse Wal, het Lincoln & Welland en South Alberta Regiment. Er zijn veteranen bij en militairen die nog in dienst zijn en ook de band is er bij. Daarna zijn er 3 detachementen veteranen van de Brabantse Wal en Zeeland. Zij worden gevolgd door detachementen van alle krijgsmachtdelen: Marine, Luchtmacht, Landmacht en nationale reserve, allemaal begeleid door de Marechaussee. Ook de toekomstige militairen van de VeVa-opleiding lopen mee, net als de brandweer.

Ook burgers doen mee

Na de militairen gaat het defilé verder met burgers. Zo doen de Wandelende Krabben mee en spelers van de Vierschaar die de bevrijding van Bergen op Zoom uitbeelden. Tussen de detachementen in is er muziek van fanfares en orkesten: het Fanfarekorps Nationale Reserve, de band van het Lincoln & Welland Regiment, the Royal Band of Scotland, het Reünie Orkest Artillerie, de Band of Liberation, Interscaldis, Odiles Rapid, Wachtpost 13 XXL en Harmonie Oranje Nassau.


Er staan tribunes langs het parcours, niet alleen op de Grote Markt, maar ook op de Westersingel bij de Gevangenpoort. Kaarten voor de tribunes kosten 10 euro en zijn te koop bij de VVV en bij de Cultuurbalie aan de Steenbergsestraat 6 in Bergen op Zoom.

Samenvatting defilé

In het kort: zaterdag 26 oktober.
15.00 uur Freedom of the City Parade door de Canadezen
15.30 uur Defilé militaire voertuigen en bands

Of kijk voor meer informatie op de website van 75 jaar bevrijding Brabantse Wal.

Zie ook: Legervoertuigen uit Tweede Wereldoorlog gezocht voor Bergs defilé