Bergen op Zoom

Juniorprijs daagt jongeren uit hun kunsten te tonen

Inzending Juniorprijs 2018 – ‘You can see it all at the top’ door Femke Kusters

Redactie Redactie

Het Cultuurbedrijf Bergen op Zoom organiseert samen met het West-Brabants Archief de Juniorprijs der Markiezen. Het thema is dit jaar ‘Secrets of Freedom, Freedom of Secrets’.  

De juniorprijs is een kunstwedstrijd voor jongeren van 12 tot 18 jaar. Elke twee jaar presenteren zij een vernieuwend en creatief idee dat verbinding heeft tussen het centrale thema, hun kunstvorm en erfgoed. Vanaf 22 april 2020 worden de kunstuitingen van de jongeren geëxposeerd in het Markiezenhof. 

Thema 

De bevrijding van Bergen op Zoom is dit jaar precies 75 jaar geleden. Het Markiezenhof profileert zich steeds meer als museum waarbij ‘het geheim’ achter het verhaal centraal staat om zo historische context in het heden te plaatsen. Deze twee onderwerpen komen samen bij de juniorprijs 2020 met het thema ‘Secret of Freedom, Freedom of Secrets’.

Talent

Met de aanmoedigingsprijs voor jong, creatief talent worden jongeren uitgedaagd om in de vorm van creatieve uitingen hun talenten te ontdekken. Claartje Rijkers, projectleider van de kunstwedstrijd: “Elke editie zijn er wel voorbeelden te geven van jongeren die niet goed onder woorden kunnen brengen wat er in hun hoofd omgaat. Ze kunnen er wel op een andere manier uiting aan geven, bijvoorbeeld door kunst.” De jongeren worden gevraagd te laten zien hoe zij vrijheid ervaren en dit te tonen op de manier die bij hen past. Dit kan een vernieuwend creatief idee zijn, een object of kunstwerk. Maar je kunt ook denken aan een gedicht, muzikaal optreden, dansvoorstelling of een geschiedenisproject op een app. 

Wedstrijd

Honderd jongeren in West-Brabant doen straks mee aan de kunstwedstrijd. Individueel of als groep kunnen zij tot 12 december hun projectplannen inleveren. De vakjury selecteert de meest originele inzendingen en zal dan daadwerkelijk worden uitgevoerd. Professionele kunstenaars geven tips en adviezen voor de expositie. 

Alle kunstuitingen worden van 22 april tot 21 juni 2020 geëxposeerd in het Markiezenhof. Een vakjury zal dan de drie winnaars kiezen en het publiek mag ook een favoriet kiezen.