Hoogerheide

Goedbezochte Brabantse Wal Dag toont duurzaam toerisme

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Meer dan 60 ondernemers en verenigingen hebben zondag laten zien wat ze in huis hebben tijdens de Brabantse Wal Dag. Op Landgoed Mattemburgh in Hoogerheide draaide het een dag lang om toerisme, recreatie, duurzaamheid en innovatie.

Op de Brabantse Wal Dag kunnen bezoekers elk jaar kennismaken met bedrijven, instellingen en verenigingen uit de gemeentes Steenbergen, Bergen op Zoom en Woensdrecht. Niet alleen de bezoekers van de Brabantse Wal Dag hebben zondag genoten van Landgoed Mattemburgh. Ook de deelnemers waren weer blij met de locatie.

Varen met modelboten

Zoals Harry Prins van modelbouwvereniging Steenbergse Vliet. “Wij komen hier eigenlijk elk jaar, op de Brabantse Dag. Dat is al twee jaar op rij op Mattemburgh, een hartstikke prachtig mooie locatie natuurlijk. En ja, zoals je ziet, gezellig publiek, gezellige omgeving,” lacht hij. Natuurlijk mochten kinderen ook zelf een rondje proberen te sturen. “We hebben de vaarbak bij ons om met de modelschepen te kunnen varen. En ja, we maken er een leuke dag van.”

Lacrosse leren spelen

Voor Daniël Sterenborg was het de eerste kennismaking. “Ikzelf was nog nooit eerder op landgoed Mattemburgh, dus dat vond ik heel mooi. Maar het is gewoon een uitgelezen mogelijkheid om de sport meer te promoten binnen de Brabantse Wal.” En de sport waarover hij het heeft, is lacrosse. Want Sterenborg is lid van Ogers Lacrosse in Bergen op Zoom.

“Lacrosse is een teamsport. Oorspronkelijk vanuit de Noord-Amerikaanse Indianen, vanuit The Great Lakes, hebben ze dat gebruikt als een manier om geschillen te slechten. En dat is overgewaaid naar Europa en de rest van de wereld om echt als sport te dienen,” legt Sterenborg uit terwijl achter hem zijn teamgenoten aan bezoekers laten zien hoe de sport werkt.

De Brabantse Wal maak je samen

Burgemeester Steven Adriaansen van de gemeente Woensdrecht is blij dat de Brabantse Wal Dag niet een feest is van de gemeentes, maar echt van de organisaties. “Het zijn vooral ook de organisaties die uiteindelijk die Brabantse Wal gaan dragen en al aan het dragen zijn. En juist die organisaties presenteren zichzelf, op het gebied van duurzaamheid, op het gebied van natuur en landschap.”

Adriaansen is trots op de Brabantse Wal en de bewoners. “Ik denk dat dat mooi is: dat we met elkaar die Brabantse Wal maken. En dat betekent ook dat we met elkaar in verbinding staan. Dus het is niet alleen maar het landschap, maar ook de mensen die het doen met elkaar.”