West-Brabant

Gemeenten delen duurzame ideeën op energiesafari

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De 16 gemeenten in West-Brabant zijn vrijdag met elkaar op energiesafari gegaan. Ze zijn bij elkaar gaan kijken welke ideeën er allemaal zijn voor milieuvriendelijkere energie.

De energiesafari is bedacht door de RES, de Regionale Energiestrategie. De RES is namens alle gemeenten op zoek naar nieuwe of betere manieren om energie te besparen en op te wekken. Het is zonde van de tijd en moeite als gemeenten allemaal zelf proberen oplossingen te bedenken, terwijl ze prima van elkaar kunnen leren en bij elkaar kunnen afkijken.

Warmte voor woningen uit afval

René Idema is projectleider van de Regionale Energiestrategie. Hij nam ambtenaren van alle West-Brabantse gemeenten mee op energiesafari in Bergen op Zoom en Roosendaal. In Roosendaal ging de safari langs afvalverwerker SUEZ. Idema: “Vandaag laten we zien hoe de afvalcentrale van SUEZ werkt en hoe daar warmte wordt opgewekt met afval. Die warmte wordt weer gebruikt om de woningen te verwarmen in Roosendaal, onder andere.”

Zonnepanelen delen met gemeente

De safari ging ook langs de gemeentewerven in Bergen op Zoom. Idema: “Daar liggen allerlei zonnepanelen op het dak van de gemeentewerf. En daarin kunnen bewoners participeren: ze kunnen een aantal van die panelen kopen als het ware. En de elektriciteit wekken we dan duurzaam op en dat is belangrijk voor de klimaatsverandering.”

De projectleider van RES vindt het belangrijk dat ambtenaren zien wat er allemaal kan. En wat er al gebeurt. “Voor heel veel mensen is energie nog een beetje ver van m’n bed show. Het komt wel steeds dichter bij, want we hebben natuurlijk al heel vaak zonnepanelen en we weten dat we ons huis moeten isoleren. Maar hoe het dan precies werkt met zo’n afvalcentrale als hier, is voor veel mensen een beetje hocus pocus.”

CO2-neutraal zijn in 2050

Het werk van Idema begint pas; hij heeft nog een lange weg te gaan. Al weet ook hij nog niet precies wat de Regionale Energiestrategie allemaal gaat brengen. “De toekomst, ja de toekomst, wist ik het maar. Maar we weten allemaal dat we van fossiele energie naar duurzame, hernieuwbare energie moeten. Dus zon en wind en waterkracht.”

Volgens Idema gaan de gemeenten in West-Brabant stap voor stap verder. “We gaan nu eerst op zoek naar plekken in de regio waar windparken zouden kunnen komen, of waar we een zonneveld gaan leggen. Daar zijn we nu mee bezig in de Regionale Energiestrategie. Allemaal heel belangrijk, willen we in 2050 CO2-neutraal zijn in Nederland en ook in de regio West-Brabant. Dus het is van belang dat we daar naar toe gaan werken.”