Archief van suikerfabrikant Sybrand Heerma van Voss nu online te zien

WEST-BRABANT - Het indrukwekkende archief van de West-Brabantse suikerfabrikant Heerma van Voss is voortaan online te bekijken. Achterkleinkinderen van Heerma van Voss voegden dinsdagmiddag de stukken symbolisch toe aan de website van het West-Brabants Archief.

Bijna 12.000 scans van het zakelijk en persoonlijk archief van Sybrand Heerma van Voss staan nu online. Dit ter ere van zijn 50-jarige carrière die hij precies een eeuw geleden eindigde. Het West-Brabants Archief heeft samen met heemkundekring Jan uten Houte het online plaatsen van zijn archief mogelijk gemaakt. 

Heerma van Voss

Sybrand Heerma van Voss is in 1841 geboren in Oud-Gastel en begon zijn carrière in 1869 in de suikerindustrie. Hij had de leiding voor het bouwen van de suikerfabriek in de polder Zwartenberg in Etten-Leur. Heerma van Voss was sociaal-maatschappelijk betrokken, zo blijkt uit activiteiten en evenementen die hij organiseerde. Met zijn 40-jarige jubileum liet hij voor het eerst in Nederland een Wright-toestel opstijgen. De vlucht trok duizenden bezoekers naar Etten-Leur. Hij nam de restauratie van de toren van de Hervormde kerk in Etten op zich en tijden de Eerste Wereldoorlog werden er Belgische vluchtelingen opgevangen. 

Archief 

Het zakelijk en persoonlijk archief van Sybrand Heerma van Voss biedt een kijkje in zijn leven. Na zijn overlijden in 1934 zijn de documenten dankzij zijn familie bewaard gebleven. Dit werd later in beheer gegeven aan het West-Brabants Archief en heemkundekring Jan uten Houte in Etten-Leur. De heemkundekring Jan uten Houte zal volgend jaar nog veel aandacht besteden aan het leven van de suikerfabrikant onder de titel ‘Heerma van Voss in beeld’. Er komen lezingen in de regio en er wordt gewerkt aan een website over het leven van Sybrand Heerma van Voss.