Geen regio geselecteerd

Leerlingen presenteren gerecyclede fietsenprullenbak

Redactie Redactie

Zes leerlingen van groep 8 van basisschool De Zonneberg uit Kruisland gaan op zaterdag 30 januari strijden voor de titel bij de Beneluxfinale First Lego League in Venlo. Het thema van de wedstrijd is dit jaar ‘Trash to Treasure’ en naast het Lego-onderdeel moet elk team met een eigen gerecyclede uitvinding presenteren. De uitvinding van het team uit Kruisland is zo’n goed idee dat wethouder Cors Zijlmans van de gemeente Steenbergen het ontwerp eens kwam bekijken.

De leerlingen Marcel, Fenne, Laura, Anne, Veerle en Robin zijn op het idee gekomen om een prullenbak voor op de fiets te ontwerpen. Mensen kunnen hun afval niet snel kwijt als zij op de fiets zitten en gooien het daarom op straat of in de natuur. Om daar verandering in te brengen denken zij het met een prullenbakje voor op de fiets de hoeveelheid afval tegen te gaan. Het prullenbakje is ook nog eens gemaakt van gerecycled materiaal.

De gerecyclede uitvinding is een onderdeel van de Beneluxfinale First Lego League. In de First Lego League moeten robots verschillende opdrachten uitvoeren in een tijdsbestek van 2 minuten. Op zaterdag 30 januari reist Meneer Ruud van basisschool De Zonneberg samen met zijn leerlingen en hun supporters naar Limburg. Eind november van vorig jaar wist het team de regionale finale in Breda te winnen. Daar deden ook veel middelbare scholen aan mee, wat de prestatie nog knapper maakt.

Ruud van Kaam, leraar en begeleider van het zestal leerlingen, is trots op zijn team en heeft veel vertrouwen voor de grote dag. “Het team bestaat uit allerlei verschillende karakters, waardoor ze elkaar goed aanvullen. Als er ooit een mogelijkheid is om het toernooi te winnen dan is het dit jaar. We hebben zoveel steun gekregen van bedrijven uit de regio en iedereen is er echt mee bezig. Natuurlijk staat het plezier van de leerlingen voorop, maar ook zij willen laten zien wat ze kunnen.”

De twee beste teams van de Beneluxfinale First Lego League krijgen een ticket voor het WK in de Verenigde Staten. Daarnaast kiest de jury nog twee teams die deel mogen nemen aan het Europese toernooi.

Bekijk hieronder de reportage:

{webpage_link type=video id=4157}