Genoeg goedkope woningen in Lepelstraat

LEPELSTRAAT - Er is in Lepelstraat geen tekort aan betaalbare huur- en koopwoningen. Dat antwoord wethouder Patrick van der Velden van de gemeente Bergen op Zoom op vragen van de PvdA.

De PvdA maakt zich zorgen over de vergrijzing en leefbaarheid in Lepelstraat. Volgens de PvdA vertrekt de jeugd uit het dorp, omdat er geen enkele woning te koop is. De gemeente Bergen op Zoom maakt zich geen zorgen. Volgens Van der Velden is de wachttijd van 5 maanden voor een sociale huurwoning in Lepelstraat het laagst binnen de gemeente. En er staan woningen voor starters te koop in de goedkope prijsklasse.

Lepelstraat mag niet uitbreiden

De PvdA wilde weten of de gemeente Bergen op Zoom plekken weet om Lepelstraat uit te breiden. Maar dat de wethouder laat weten dat uitbreiding niet mag van de provincie. “Het provinciaal beleid –de verordening ruimte- geeft aan dat er niet in het buitengebied gebouwd mag worden. De kern mag niet uitgebreid worden,” aldus Van der Velden. Binnen de kern van Lepelstraat zijn er nog wel mogelijkheden om te bouwen, het zogenoemde inbreiden. Maar in de woningbouwplannen van de gemeente is er weinig ruimte voor bouw in Lepelstraat, antwoordt de wethouder.

Verkoop huurwoningen

Van der Velden geeft ook aan dat nieuwbouw geen oplossing is voor starters, omdat nieuwe woningen meestal minstens 200.000 euro kosten en dus te duur zijn. Maar woningcorporatie Stadlander gaat 24 goedkopere huurwoningen in Lepelstraat verkopen, zodra de huurders verhuizen. Gemiddeld komen er zo 2 huurwoningen per jaar vrij voor de verkoop, juist voor starters. De gemeente Bergen op Zoom vindt dat het bijbouwen van goedkope woningen niet de oplossing is. In plaats daarvan ziet de gemeente er liever andere nieuwe woningen bijkomen, zodat inwoners van Lepelstraat doorstromen en de goedkopere woningen vrijkomen.