581 zonnepanelen op dak Jan Tinbergen College

© Christian Traets Fotografie

ROOSENDAAL - Het JTC, Jan Tinbergen College, in Roosendaal heeft het dak van de school bedekt met zonnepanelen. Daarmee kan het JTC voortaan zo’n 70% van het eigen stroomverbruik opwekken.

Wethouder Klaar Koenraad onthulde maandag, samen met enkele leerlingen, de nieuwe monitor van het JTC. Op de monitor is live te zien hoeveel energie de zonnepanelen op het dak opleveren. De zonnepanelen draaien sinds een week of 7 op proef en hebben in die tijd al 35 megawattuur aan stroom opgeleverd, dat is 35.000.000 watt.

Duurzame toekomst

Charles van Wettum is rector van het Jan Timbergen College. Hij vindt het belangrijk dat de school duurzaam is. Niet alleen kunnen de scholieren leren van het zonne-energieproject, een duurzame school is ook belangrijk voor de toekomst van de leerlingen. “Vorig jaar zijn we bijvoorbeeld overgestapt van plastic naar recyclebare papieren bekertjes,” vertelt Van Wettum.

Een milieuvriendelijkere school maken moet natuurlijk wel binnen het budget passen. “We proberen ook alles rendabel te houden, want het gaat om maatschappelijk geld. En daar willen we verantwoord mee omgaan. Zo waren zonnepanelen jarenlang gewoon te duur. Zo’n anderhalf jaar geleden kon het wel en toen hebben we een adviseur ingeschakeld en geld vrijgemaakt.”

581 zonnepanelen

Op het dak van het JTC liggen 581 zonnepanelen. “Die 1, daar hecht ik ook echt grote waarde aan,” benadrukt Van Wettum lachend, “want 582 paste echt niet.” Hierdoor levert elk uurtje volle zon ongeveer 130 kilowatt stroom op. De rector verwacht de investering van bijna 200.000 euro in 6 of 7 jaar te hebben terugverdiend.

Van Wettum wil ook blijven zoeken naar andere manieren om energie te besparen. “Drie jaar geleden hebben we alle tl-buizen kunnen vervangen voor led verlichting.” Het JTC laat een nieuw pand bouwen naast de bestaande school en ook daar wordt zo duurzaam mogelijk gewerkt. Daar komen natuurlijk meteen ook zonnepanelen op. Maar het nieuwe gebouw wordt bijvoorbeeld ook gasloos en krijgt vloerverwarming met warmtepomp. “Stapje voor stapje kunnen we het gebruik laten afnemen.”