Bezorgde burgers wandelen mee met stille protestwandeling

Ruim 100 bezorgde burgers liepen donderdagavond mee met de stille protestwandeling

BERGEN OP ZOOM - Ruim 100 bezorgde burgers liepen donderdagavond mee met de stille protestwandeling in het buitengebied van Bergen op Zoom. De wandelaars protesteerden in stilte tegen de plannen van TenneT, die 20 hectare bos wil kappen voor de nieuw te plaatsen hoogspanningsverbinding.

Rob en Marc Luijkx van belangengroep ‘Samenwerkend Belang Brabantse Wal’ brachten de wandelaars op de hoogte van het plan en de laatste ontwikkelingen. TenneT wil 30 voetbalvelden aan bos kappen voor de nieuw te plaatsen 380Kv elektriciteitsmasten. Als het aan de belangengroep ligt gaat de leiding ondergronds en blijft het bos gespaard.

Teleurstellend

Boswachter Erik de Jonge was ook aanwezig bij de wandeling. De Jonge noemt het plan teleurstellend. “Hoe kan een bos dat op de hoogste Europese beschermingslijst staat voor zoiets wijken?” Dat het ondergronds brengen van het elektriciteitsnetwerk meer geld zou kosten, trekt de boswachter sterk in twijfel. “Sterker nog, deze optie is door TenneT niet onderzocht.”

Motie

De Bergse gemeenteraad heeft dinsdagavond een motie tegen het plan aangenomen. Alle politieke partijen hebben de motie ondertekend. De gemeente neemt dit mee naar het overleg van samenwerkende overheden. Hieruit zal een regionaal advies geschreven worden, welke eind van deze maand bij de Minister van Economie en Klimaat aangeleverd moet zijn. Als het huidige plan door de minister wordt afgekeurd, dan moet er een nieuw onderzoek opgestart worden.