500.000 euro subsidie voor bezoekerscentrum bij militaire erevelden

© Archief ZuidWest TV

BERGEN OP ZOOM - Het VFonds, het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg, geeft 500.000 euro subsidie voor de bouw van een bezoekerscentrum bij de Militaire Erevelden in Bergen op Zoom.

De Stichting Bezoekerscentrum Militaire Erevelden Bergen op Zoom is blij met de 500.000 euro. De subsidie van het VFonds is een flink deel van het totaalbedrag dat nodig is. De stichting heeft waarschijnlijk zo’n 1,3 miljoen euro nodig om het bezoekerscentrum te kunnen bouwen.

2500 gesneuvelde militairen

Het bezoekerscentrum zou gebouwd moeten worden tussen de twee militaire erevelden, de begraafplaatsen voor soldaten. Aan de Ruyterhoveweg in Bergen op Zoom liggen een Canadees en een Brits ereveld naast elkaar. Er liggen bijna 2500 militairen begraven. De meeste daarvan zijn gesneuveld tijdens de slag om de Schelde in het najaar van 1944.

Plek om te herdenken en te leren

De stichting wil dat het bezoekerscentrum een plek wordt waar nabestaanden van de soldaten op een respectvolle manier kunnen herdenken. Ook moet er informatie te vinden zijn over de gesneuvelde militairen, over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van West-Brabant. Het is de bedoeling vooral jongeren te leren wat het betekent in oorlog te leven.

Meer sponsoren nodig

De Stichting Bezoekerscentrum Militaire Erevelden Bergen op Zoom heeft nog meer geld nodig om de bouw door te kunnen laten gaan. Behalve de subsidie van het VFonds, zijn er ook al donaties binnen van bijvoorbeeld de Lionsclub Bergen op Zoom Scaldis, de Mastboom-Brosens Stichting en de Verbeekstichting Halsteren. De stichting is op zoek naar nog meer sponsoren, bijvoorbeeld bedrijven die geld, spullen of diensten willen bijdragen. Ook zijn er plannen om online geld in te zamelen via crowd funding.