Nieuw patiëntenvervoer tussen Bravis ziekenhuizen spaart ambulances

Foto: Bravis ziekenhuis

WEST-BRABANT - Het Bravis ziekenhuis heeft een nieuwe manier bedacht om patiënten sneller van het ene naar het andere Bravis ziekenhuis te brengen. Het gaat om speciaal zorgvervoer voor liggende patiënten die geen medische begeleiding nodig hebben.

Het voordeel van speciaal zorgvervoer is dat er geen volledig ingerichte ambulance meer gebruikt hoeft te worden voor dit soort ritten. Ambulances blijven dan vrij voor patiënten die met spoed geholpen moeten worden.

Sneller voor patiënt

Het speciaal zorgvervoer is bedoeld voor patiënten die stabiel zijn en die geen spoedgeval zijn. Zij hebben geen medische begeleiding nodig. In plaats daarvan kunnen familieleden meerijden. Annemieke Wijnja is zorgmanager Spoedeisende hulp en zij ziet vooral voordelen voor de patiënt. “Soms is een volledig ingerichte ambulance en medische begeleiding niet nodig. Dan is het fijn om van deze dienstverlening gebruik te maken. Voor de patiënt is dit sneller, want bij een reguliere ambulance kan de wachttijd weleens oplopen. Spoedvervoer gaat namelijk altijd voor.”

Eén van eerste in Nederland

Het Bravis ziekenhuis zegt dat ze één van de eerste in Nederland is die met dit speciaal zorgvervoer werkt. Het wordt alleen maar gebruikt voor patiënten die er sterk genoeg voor zijn. “Uiteraard kiezen we alleen voor deze vorm van vervoer als de arts beoordeelt dat dit kan. De veiligheid van de patiënt staat altijd voorop,” aldus Wijnja.

Proef van een jaar gedaan

Er is eerst een jaar lang proefgedraaid met BAS Ambulance Service. Dit bedrijf is gespecialiseerd in ambulance- en zorgvervoer. Het Bravis ziekenhuis is zo positief over de proef, dat ze besloten heeft meer te gaan samenwerken en vaker gebruik te maken van het speciaal zorgvervoer. Het vervoer kan op afspraak worden geregeld, maar ook op oproep. Dan kan BAS Ambulance Service binnen een uur bij het ziekenhuis zijn om de patiënt op te halen.