Zeeverkenners ruimen zwerfafval op met actie 'Schoon de Poort'

BERGEN OP ZOOM - Een flinke stapel vuilniszakken vol zwerfafval. Dat hebben zeeverkenners zaterdagochtend verzameld en opgeruimd op bedrijventerrein TNP in Bergen op Zoom. Het was de zevende keer dat de zeeverkenners meededen aan deze actie ‘Schoon de Poort’.

De zeeverkenners zijn zaterdagochtend ruim 2 uur bezig geweest om bedrijventerrein TNP in Bergen op Zoom weer helemaal schoon te krijgen. Gewapend met werkhandschoenen, grijpers en vuilniszakken gingen de jongelui het zwerfafval te lijf. De kop soep die ze na afloop kregen, was dan ook welverdiend.

Schoon bedrijventerrein goed voor ondernemers

De actie ‘Schoon de Poort’ is een samenwerking van ondernemers, de gemeente en de zeeverkenners. Wethouder Evert Weys vindt het belangrijk om het bedrijventerrein netjes te houden. “We proberen samen met die bedrijven er aan te werken dat het duidelijk is dat een schoon bedrijventerrein ook echt gewoon goed is voor de ondernemers, voor alle activiteiten die er gebeuren. Maar ook voor bedrijven die hier willen investeren is het natuurlijk belangrijk dat ze zien dat de bedrijventerreinen op orde zijn.”

"Rommelmakers moeten stoppen"

Een jonge zeeverkenner vertelt waarom zij het belangrijk vindt zwerfafval op te ruimen. “Ik doe met de zeeverkenners mee aan schoonmaken van de natuur. De rommelmakers moeten stoppen met rommel maken. En dat in de prullenbak gooien als ze thuis zijn. Bomen en planten gaan door ook door dood.” Een vriendje vult haar aan en somt op wat hij zoal gevonden heeft: “Sigaretten en plastic zakjes en dat soort dingen.” Met hun veel te grote handschoenen lukte het ze toch een grote stapel afval op te ruimen.

Zeeverkenners betalen in natura

De voorzitter van bedrijventerrein TNP, Peter van den Eijnden, vindt de deal met de zeeverkenners prima werken. “Al die bedrijven betalen contributie en die doen samen met de gemeente projecten op veiligheid, groenvoorziening of van alles wat. Alleen, de zeeverkenners, ja da’s een clubje met kinderen. Dus zeiden we ‘die gaan we geen contributie laten betalen’. En toen hebben we bedacht ‘misschien is het heel mooi om die nu net in natura wat te laten doen en die schoonmaakactie te doen?’ En dat is zo goed bevallen dat we het nu al voor de zevende keer doen.”

Voorbeeld voor andere gemeenten

Ook wethouder Weys is zeer tevreden over de opruimactie ‘Schoon de Poort’. “Ik vind dat hier op dit bedrijventerrein zeker heel goed al samengewerkt wordt. Dus dat is echt een voorbeeld, misschien zelfs wel voor andere gemeenten, hoe je dat met elkaar op een goede manier kan doen. Dus daar zijn we gewoon trots op.”