Bergen op Zoom

Burgemeester feliciteert 13 Bergenaren met lintjes op ZuidWestTV.nl

Close-up van koninklijke onderscheiding opgespeld op het rever van een zwart colbert

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

In Bergen op Zoom hebben vrijdag maar liefst dertien mensen een koninklijke onderscheiding gekregen. Bijna allemaal zijn ze benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Maar er is ook iemand geëerd met de hogere onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Door de coronacrisis is er dit jaar geen lintjesfeest in Theater de Maagd in Bergen op Zoom. Burgemeester Frank Petter wil toch iedereen met een onderscheiding persoonlijk toespreken en in het zonnetje zetten. Allereerst belt hij ze alle dertien op om ze te verrassen met het nieuws dat ze een lintje krijgen. Maar hij heeft ook toespraken voor hen allemaal opgenomen in de studio van ZuidWest TV. Iedereen kan die toespraken hier bij ons op de website bekijken.

Bergen op Zoom is van plan alsnog een receptie te geven voor alle gedecoreerden. Maar dan natuurlijk pas als de coronamaatregelen zijn opgeheven. Er is dus nog geen datum bekend voor deze feestelijke bijeenkomst. Tot die tijd zetten wij graag de onderscheiden inwoners van de gemeente Bergen op Zoom voor je op een rijtje.

Joop Mijsbergen tilt kunst in Bergen naar hoger niveau

De hoogste koninklijke onderscheiding in Bergen op Zoom is dit jaar voor kunstenaar Joop Mijsbergen. De Bergenaar van 85 jaar is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Mijsbergen exposeerde zijn kunstwerken niet alleen in Nederland, maar ook in België, Spanje, Zwitserland en Polen. In 1960 richtte hij in Bergen op Zoom de Kunstkring op, dat later ETCETERA ging heten. De stichting zorgde er voor dat er hoogwaardige beeldende kunst tentoongesteld werd in Bergen op Zoom. En dat er betere expositieruimte kwam. Mijsbergen was er bij betrokken tot aan de opheffing van deze stichting.

Mijsbergen begon in 1979 een eigen school voor jeugd- en volwassenonderwijs. En ook nu nog geeft hij privélessen in tekenen en schilderen. De kunstenaar geeft lezingen en colleges over zijn eigen werk en dat van collega’s. De burgemeester prijst de passie van Mijsbergen, omdat hij Bergen op Zoom naar een hoger niveau blijft tillen op het gebied van kunst.

Tilly Meijer-Tebbens: een beetje getrouwd met de kerk

Voor Tilly Meijer-Tebbens uit Bergen op Zoom is vrijwilliger zijn eigenlijk haar beroep, want ze doet het full-time. Ze is 77 jaar en werkt al tientallen jaren met hart en ziel voor de katholieke kerk. Ze is vrijwilliger bij de Lievevrouwparochie en de Onze Lieve Vrouw van Lourdeskerk. De burgemeester noemt haar een echte duizendpoot. Iemand die niet alleen getrouwd is met haar man, maar ook een beetje met de parochie.

Meijer-Tebbens houdt de administratie bij van de parochie en de kerk, is lid van meerdere werkgroepen, is lid van het liturgisch beraad en lectrice in de Lourdeskerk en de Sint Gertudiskerk. Ook is ze gastvrouw en beheerder van de Lourdeskerk, is ze betrokken bij het kerkkoor, helpt ze bij de jaarlijkse Maria Ommegang en regelt ze praktische zaken bij de bedvaarten naar Lourdes.

Peet Bakx’ betrokkenheid kent geen grenzen

Volgens de burgemeester kent de maatschappelijke betrokkenheid van Peter Bakx, beter bekend als Peet, geen grenzen. De 63-jarige Bergenaar heeft veel mensen binnen en buiten de stad geraakt met de herdenking van 75 jaar bevrijding. Bakx had een belangrijke rol bij de stichting Bevrijding Brabantse Wal. Eind vorig jaar hebben maar liefst 50.000 mensen op één of ander manier meegedaan of genoten van de bevrijdingsactiviteiten.

Bakx is ook grondlegger van harmonie Wachtpost 13 XXL, die speciaal voor de herdenking is opgericht. Daarnaast zit de Bergenaar in de communicatiecommissie voor de Maria Ommegang en zet hij zich in voor het Dialectgenootschap De Berregse Kamer. Ook deed hij werk voor Vastenavendactiviteiten zoals de Sloffentocht. Bakx heeft zijn grafisch talent vaak gratis ingezet voor andere Bergenaren, ondanks zijn drukke leven als eigenaar van een reclamestudio.

Kees-Jan van Vliet ís volleybal

De 55-jarige Kees-Jan van Vliet uit Bergen op Zoom eet, leeft en ademt volleybal. Hij is 17 jaar voorzitter geweest van Volleybalvereniging Sic Pugno en heeft een jeugdafdeling opgezet. Van Vliet speelt ook een belangrijke rol bij het jaarlijkse Beachvolleybaltoernooi op de Grote Markt. Onder zijn leiding is het toernooi gegroeid naar zo’n 125 teams. Ook al is Van Vliet geen voorzitter meer, hij is nog steeds nauw betrokken bij de club. Zo traint en coacht hij 1 van de meisjesteams.

Zelfs met de drukke werkzaamheden voor de volleybalvereniging wist Van Vliet tijd te maken voor het Oranjecomité. Samen met enkele collega’s van de volleybal werkte het Oranjecomité jarenlang aan een gezellige viering van Koninginne- en Koningsdag. Natuurlijk met een sportief tintje door de zeskampen en de zeepkistenraces.

Ton van der Sluijs komt op voor ondernemers en ouderen

Bergenaar Ton van der Sluijs is 76 geen onbekende in de stad. Ooit begonnen als schoenmaker en dat tot 2001 gebleven. En al sinds 1975 veel vrijwilligerswerk gedaan; eerst voor ondernemers en later voor senioren. Hij was tientallen jaren betrokken bij winkeliersvereniging Het Vierkantje en motiveerde zijn collega’s tot creativiteit, initiatief en samenwerking.

In de jaren 80 en 90 was Van der Sluijs bestuurslid van de Bergse Ondernemersbelangen/Middenstand, Grootwinkelbedrijf en Horeca, de BOB/MGH. Hij hielp met plannen voor de binnenstad, maakte afspraken over koopzondagen en parkeerbeleid, hielp mee met de ontwikkeling van winkelgebied De Parade en met de jaarlijkse Krabbefoor. Vanaf 2008 is Van der Sluijs vrijwilliger bij de Bergse Actieve Senioren waar hij als bestuurlid vele verschillende taken op zich neemt.

Wilfried Willemen heeft passie voor badminton

Badmintonvereniging The Flying Shuttle ’57 in Bergen op Zoom heeft veel te danken aan voorzitter Wilfried Willemen. Willemen is 61 jaar, woont in Halsteren en is al 33 jaar actief bij ‘zijn’ badmintonvereniging. Hij begon er ooit als lid van de recreatiecommissie, werd vrij snel secretaris en is nu al weer een flink aantal jaren voorzitter van The Flying Shuttle ’57. En in al die jaren was hij er vooral erg goed in nieuwe leden te werven en de oude leden tevreden te houden. Willemen weet hoe hij zijn club aantrekkelijk moet houden.

Willemen speelde een belangrijke rol bij het regelen van een goede sportaccomodatie voor de badminton. Ook regelt hij de teamindelingen van competities. Volgens clubgenoten van The Flying Shuttle ’57 is Willemen een man die snel kan schakelen en een visie durft te ontwikkelen. Onder zijn leiding lukte het zelfs om 2 seizoenen mee te kunnen doen in de eredivisie. En dat is een flinke prestatie.

Sjaan van den Boom drumt voor en met de hele regio

Sjaan van den Boom uit Bergen op Zoom was pas 10 jaar oud toen hij lid werd van drumband Odiles Rapid. Nu is hij 70 en speelt een grote rol in de regionale muziek. Odiles Rapid is de laatste drumband van Bergen op Zoom en dankzij Van den Boom neemt het aantal leden weer toe. De drumband opent al jarenlang de Maria Ommegang, is bij de Nationale Dodenherdenking en deed in oktober mee aan het bevrijdingsdefilé.

Van den Boom geeft al vele jaren drumles. Niet alleen aan leden van Odiles Rapid, maar ook die van de Oud-Vossemeerse Muziekvereniging en Concordia in Tholen. Drummers in de wijde regio hebben hun kennis en kunde aan hem te danken. Daarnaast is Van den Boom ook al 20 jaar tamboer bij Dweilorkest de Zeekrale. En sinds 2012 is hij ook vrijwilliger bij Het Markiezenhof. Van den Boom helpt bij het onderhoud en de reparatie van de kermisminiaturen die het museum in de collectie heeft.

Guido Elzakkers is een bouwende en regelende supervrijwilliger

De 55-jarige Guido Elzakkers uit Bergen op Zoom begon al in zijn tienertijd met vrijwilligerswerk. In de jaren 80 hielp hij in buurthuis Het Hoofdkwartier in Nieuw Borgvliet. In de jaren 90 werd hij lid van bouwclub De Krabbekweekers en al snel kwam hij daar in het bestuur te zitten. Daar is het hem altijd gelukt jongeren enthousiast te maken voor de bouwclub. Tot groot plezier van burgemeester Petter, die graag benadrukt hoe belangrijk de jeugd is voor het verenigingsleven in Bergen op Zoom.

Een hobby van Elzakkers is modelbouw. Blijkbaar zit dat bouwen hem in het bloed. Want naast de wagenbouw en de modelbouw doet hij ook nog eens aan decorbouw. Als vrijwilliger bij de Stichting Decorbouw Groot Arsenaal doet hij sinds de jaren 90 veel werk voor podiumverenigingen en evenementenorganisaties. Elzakkers regelt daar ook de logistiek en helpt bij het vervoeren van podia, decorstukken en wagens. Als kers op de taart zet hij zich sinds 2011 ook nog eens in voor het culinaire evenement Proefmei.

Lian Slokkers-Scheffelaar deelt kleurrijke en artistieke kennis

Zelfs als je Lian Slokkers-Scheffelaar niet persoonlijk kent, is de kans groot dat je haar werk geregeld hebt gezien. De 60-jarige Bergse heeft vele decors, praalwagens en rekwisieten gemaakt en geschilderd voor meerdere evenementen in Bergen op Zoom. Dat doet ze al sinds de jaren 90 voor Bouwclub De Krabbekweekers en sinds 2006 voor de Stichting Decorbouw Groot Arsenaal.

Meerdere toneelverenigingen kloppen bij haar aan voor mooie decors. Denk aan de jaarlijkse voorstellingen van de Vierschaar, Jeugdmonumentendag, koor- en muziekuitvoeringen en de Maria Ommegang. Ze is een ervaren schilder, bouwer en artistiek adviseur. Sinds 2103 zet Slokkers-Scheffelaar zich ook in voor bewoners van zorginstelling tanteLouise. Ze geeft elke week schilderles aan bewoners van Woonzorgcentrum Het Nieuwe ABG.

Rob Buijs is de man met een passie voor cijfers

De lijst met verenigingen en organisaties waar Rob Buijs vrijwilligerswerk voor doet is behoorlijk. Buijs is een Bergenaar van 58 jaar met een grote liefde voor cijfers en geldzaken. Dat gebruikt hij niet alleen voor zijn werk, maar hij helpt er ook het Bergse verenigingsleven mee. Zo regelt hij al sinds begin jaren 90 de geldzaken voor de Stichting Vastenavend. En van 1996 tot 2003 deed hij de begrotingen, jaarrekeningen en budgettering van de Stichting Peuterspeelzalen Bergen op Zoom.

Sinds 2008 zet Buijs zich ook in voor het culinaire evenement Proefmei. Eerst als ondersteuning van de penningmeester, later als penningmeester. Hij doet niet alleen de cijfers; hij werkt tijdens het evenement ook mee met de op- en afbouwploeg. In 2012 kwam ook het penningmeesterschap van Cultuur Historisch Podium er bij. En dan weet Buijs ook nog tijd vrij te maken om Bergenaren te helpen die moeite hebben hun belastingaangifte te doen.

Frans Suijkerbuijk heeft een 10-gangenmenu aan vrijwilligerswerk

Het is makkelijk 1 of 2 vrijwilligersfuncties van Frans Suijkerbuijk te vergeten in de opsomming. Deze Bergenaar van 65 zet zich al sinds eind jaren 70 in voor stichtingen en verenigingen in de stad. Suijkerbuijk begon zijn vrijwilligerswerk bij de Stichting Vastenavend, waar hij al die tijd bij is gebleven. Maar in de loop der jaren kwam daar vanalles bij. Zoals lidmaatschap van de PvdA in Bergen op Zoom, van de commissie Cultuur Gemeente Bergen op Zoom en van het NVIH-COC Bergen op Zoom.

Suijkerbuijk was ook penningmeester voor Jongerencentrum De Botte Hommel, de Stichting Popcultuur en COC Bergen op Zoom. Dan nog secretaris van de Stichting Sociaal Cultureel Werk Bergen op Zoom en lid van de Programmaraad theater Bergen op Zoom. Tenslotte is Suijkerbuijk vanaf de oprichting betrokken bij het culinaire evenement Proefmei. Hij doet hiervoor de PR en Communicatie.

Eric Elich: een cartoontekenende, grimerende nar met creatieve geest

De lijst vrijwilligerswerk van Eric Elich is zo kleurrijk als zijn schminkdoos. De burgemeester noemt deze 52-jarige Bergenaar een creatieve duizendpoot, woordvirtuoos, cartoonist en bekende Bergenaar. Veel mensen kennen zijn cartoons uit BN/De Stem, maar weten niet hoeveel vrijwilligerswerk hij doet en heeft gedaan. Zoals het grimeerwerk voor de Bergse Operette Vereniging dat hij al op jonge leeftijd deed, samen met zijn vader. Hij ontwierp en bouwde ook decors voor de voorstellingen van de vereniging.

Elich was maar liefst 22 jaar lang Nar bij de Stichting Vastenavend, zat in de jury van de vastenavendoptocht en werkte mee aan een carnavalskunstmanifestatie in Breda. Hij onderzoekt de bouwculturen in Brabant in het carnaval en de bloemencorso’s, zodat die van elkaar kunnen leren. Verder heeft Elich zich ingezet voor de Maria Ommegang, toneelgroep Première en de Vierschaar, de Groot Bredase Revue, Bourgondisch Krabbenfoor, ondernemersvereniging STERCK, het Bergse straattheater, het Oranjecomité Bergen op Zoom, de Cartoonprijs, het Ibach-orgel, Scholengemeenschap Roncalli en de Vrienden van het Markiezenhof. En dan nog is de kans groot dat we iets vergeten zijn.

Paul Versijp: van duurzame vastenavend tot eren van Canadezen

De Bergenaar Paul Versijp is pas 52 jaar en toch al 40 jaar vrijwilliger. Zoals zo veel Bergenaren begon dat met de Vastenavend, als lid van Bouwclub de Leutige Krabben. Daar werd hij uiteindelijk ontwerper van de wagens en zorgde hij er voor dat er in Bergen op Zoom gewerkt ging worden met milieuvriendelijkere materialen. Versijp boetseert bij de Stichting Vastenavend mee aan de Prinsenwagen die hij ook ontwerpt. Het veldwapen is ook al vele jaren zijn ontwerp.

Versijp was ook als kind al betrokken bij de Maria Ommegang, waarvoor hij de laatste 17 jaar ook in het bestuur zit. Hij heeft zijn kennis van geschiedenis en zijn creativiteit gebruikt om de traditionele stoet moderner te maken. Voor de viering van 75 jaar bevrijding heeft hij geholpen een Sherman tank na te bouwen en subsidie binnen te halen voor de activiteiten. Versijp is erelid van het South Alberta Light Horse Regiment, een Canadees legeronderdeel dat hielp bij de bevrijding van Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Door zijn inzet zijn de leden van het regiment geëerd bij de herdenkingen en bevrijdingsfeesten.