Roosendaal

Informatie over inzamelen van blik in Roosendaal is laat

Foto: © Shutterstock

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Sinds april mogen inwoners van Roosendaal hun blik in de afvalbak voor plastic gooien. Dat was al wel te zien in de Afvalwijzer-app, maar de gemeente Roosendaal heeft er tegen haar inwoners nog niets over gezegd. Een brief aan alle inwoners kost te veel tijd, dus kiest de gemeente voor online uitleg en informatie in De Roosendaalse Bode. Dat antwoordt de gemeente op vragen van de VLP.

De VLP was verbaasd over de nieuwe inzameling van blik in Roosendaal. De gemeente had juist vorig jaar alle glasbakken aangepast, zodat daar voortaan blik en aluminium ingegooid kon worden. En extra bakken neergezet, speciaal voor blik. Maar nu mag dat dus voortaan bij het plastic afval. De VLP vraagt zich af, waarom de gemeente Roosendaal daar nog helemaal niets over heeft gezegd tegen de inwoners.

Nog geen nieuwe wel/niet lijst

Volgens de gemeente komt dat, omdat ze wilde wachten op nieuw foldermateriaal van de rijksoverheid. De inzameling van blik zou landelijk per 1 april veranderen. En er zou ook landelijk een nieuwe lijst komen met uitleg wat er in de kliko’s gegooid mag worden, een wel/niet lijst. “Omdat deze wel/niet lijst er nog steeds niet is, en omdat er twijfels zijn of er überhaupt wel een nieuwe komt, is besloten om vanaf mei te communiceren over de inzameling van blik,” antwoordt de gemeente op de vragen van de VLP.

De gemeente legt uit dat het veel tijd kost om een brief te maken en te versturen naar alle inwoners. Daarom hebben de 4 gemeenten die samenwerken met afvalverwerker Saver er voor gekozen het nieuws digitaal te verspreiden, via websites en social media. Ook staat het in de Roosendaalse Bode. Dat leek hen sneller. “Hierdoor is het merendeel van inwoners het snelst op de hoogte van deze wijziging,” legt Roosendaal uit.

Blik levert veel meer geld op dan het heeft gekost

De VLP wilde ook weten wat het gekost had om alle glasbakken aan te passen en opnieuw te bestickeren. En wat het gaat kosten om nu alles weer te veranderen. De gemeente laat weten dat het bestickeren van 50 glascontainers bijna 6.000 euro heeft gekost. Maar van juli 2019 tot en met maart 2020 is er hierdoor 68 ton blik ingezameld. De verwerking daarvan heeft 470 euro gekost. Als dit blik toen al bij het plastic afval zou hebben gezeten, zou het bijna 22.000 euro gekost hebben om het te verwerken. Dus zelfs met de extra bestickering, is er ruim 15.000 euro bespaard.

Vanaf 1 april wordt de berekening anders. Vanaf dat moment krijgen gemeenten 261 euro per ton blik, ook als dat bij het kunststof wordt ingezameld. Terwijl dat eerst 320 euro per ton kostte. Dat was de rekensom van bijna 22.000 euro: 68 ton à 261 euro. Apart inzamelen leverde toen dus geld op. Voortaan hoeft dat niet meer.

De gemeente schat dat het ongeveer 7.900 euro gaat kosten om alle glascontainers, kunststofcontainers en zakkendispensers opnieuw te bestickeren. Per maand verwachten ze daarna zo’n 8 ton blik op te halen. Dat zou dan ruim 2.000 euro per maand opleveren. Volgens de gemeente leveren de gekozen methodes in totaal dus geld op, ook al heeft het 2 keer geld gekost voor nieuwe stickers.

Lees ook: Blikafval gaat voortaan in de glascontainer