Roosendaal

Geen standbeeld in Roosendaal voor zanger Jack Jersey

Foto: ©YouTube

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De gemeente Roosendaal gaat geen standbeeld neerzetten van de zanger en componist Jack Jersey. Dat heeft burgemeester Han van Midden laten weten aan de initiatiefnemers. Roosendaler Jaap Pleij en Jack Jersey’s dochter Monique de Nijs proberen al langer om een eerbetoon voor de artiest te krijgen. De burgemeester heeft daar nu definitief een einde aan gemaakt.

Volgend jaar zou de Roosendaalse zanger Jack Jersey, in het gewone leven Jack de Nijs, 80 jaar geworden zijn. Hij werd bekend van hits als Papa was a poor man. Zijn 80e verjaardag zou een mooi moment zijn voor een eerbetoon, vinden zijn dochter Monique de Nijs en stadsgenoot Jaap Pleij. De gemeente Roosendaal ziet de belangrijke bijdrage die De Nijs leverde aan de muziekwereld. Maar een standbeeld zit er niet in. “Wij zullen verdere verzoeken hiertoe ook niet meer in behandeling nemen,” schrijft de burgemeester streng.

Jack Jersey toevoegen aan Stadsgezichten

Wel ziet de gemeente nog een andere mogelijkheid om de beroemde Roosendaler te eren. Met een plek in de beeldengalerij in Theater De Kring. Daar hangt het kunstwerk Stadsgezichten, een eerbetoon aan culturele duizendpoot Frans van der Groen. Maar dit kunstwerk is zo gemaakt, dat er belangrijke Roosendaalse kunstenaars en artiesten aan kunnen worden toegevoegd. Alleen, daar gaat de gemeente niet over. Dat ligt bij de stichting Frans van der Groen-Stadsgezichten, in de volksmond de stichting Stadsgezichten.

Jaap Pleij ziet het wel zitten om Jack Jersey toe te voegen aan Stadsgezichten. “Er hangen er pas twee, dus er is ruimte genoeg. Dat zou ik toch wel heel passend vinden en een behoorlijk eerbetoon.” Maar het kan nog wel even duren eer Pleij gaat praten met de stichting. Al was het alleen al, omdat wegens de coronacrisis al het culturele leven stil ligt. “We laten het voorlopig even rusten. En tillen het in elk geval over de zomer heen.”

Albums opgenomen met band van Elvis

Jack de Nijs beleefde zijn glorietijd als de zanger Jack Jersey in de jaren 70. In een paar jaar tijd scoorde hij 15 hits. Waaronder gouden en platina platen. Zijn meestbekende is ongetwijfeld Papa was a poor man. Maar denk ook aan liedjes als In the still of the night en Blue brown-eyed lady. Hij bracht meerdere singles uit met The Jordanaires, de begeleidingsband van Elvis Presley. Hun stemmen werden vaak met elkaar vergeleken.

Maar Jack de Nijs was nog veel meer dan zanger. Hij werkte met andere bekende artiesten en schreef nummers voor hen of produceerde hun albums. De lijst is enorm. Met namen als de Zangeres Zonder Naam, Ria Valk, Donna Lynton, Tony Bass, the Tielman Brothers en Arne Jansen. Voor Jan Boezeroen schreef hij het nummer Ze Zeggen, dat hem een Zilveren Harp opleverde.

Ontdekker van talent

De Nijs was ook goed in het zien van talent in anderen. En hielp hen naar de top. Eén van zijn grote ontdekkingen was de zanger Nick MacKenzie, voor wie hij meerdere liedjes schreef en produceerde. Met als topper een platina plaat voor de single One is One. Maar ook saxofonist André Moss, van de hit Ella, werd ontdekt door De Nijs. Net als Frank & Mirella, die in de jaren 70 en 80 furore maakte in het Nederlandstalige genre.

Veel herkenningsmelodieën voor radio- en televisieprogramma’s zijn ook door De Nijs geschreven. Vooral omroep TROS gebruikte vaak composities van De Nijs en maakte er korte tunes van. Radio Veronica gebruikte zijn muziek voor jingles. En De Nijs schreef ook de titelsong van de speelfilm Laat de dokter maar schuiven.

Eerbetoon “in welke vorm dan ook”

De Nijs was muzikaal zeer veelzijdig. Niet alleen op het podium, maar ook achter de schermen. Daarom blijft Pleij proberen een eerbetoon voor deze bijzondere Roosendaler te regelen. Samen met De Nijs’ dochter Monique. “Want we blijven van mening dat Jack Jersey (ooit uitgeroepen tot de beste Nederlandse artiest in zijn genre) een bijzondere plek verdient in ‘zijn stadje’. In welke vorm dan ook,” laat hij weten. Maar nog even geduld. Wordt vervolgd, na de zomer.