Roosendaal

Stadsbeiaardier Toni Raats speelt voor coronaslachtoffers

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Carillons in heel Europa hebben op Hemelvaartsdag een speciaal muziekstuk gespeeld om coronaslachtoffers te eren. Het nummer was Healing Bells, ofwel Helende Klokken. Ook in Roosendaal galmde Healing Bells door de binnenstad; natuurlijk uit de helende klokken van de St Jan.

Stadsbeiaardier Toni Raats kon z’n mouwen opstropen. De komende 5-6 minuten zouden pittig worden. Het speciale muziekstuk om coronaslachtoffers te eren, heeft snelle, ingewikkelde stukken. Dus dat wordt hard werken om de vuisten op tijd op de carillontoetsten te slaan. Maar hij doet het graag. Want Healing Bells moet troost bieden aan mensen die het moeilijk hebben in deze coronatijd. Of die al mensen hebben verloren aan het virus.

Klokken geven kracht en energie

“Eigenlijk zou ik vandaag het liefst de St Jan mee op m’n rug nemen. En dan zo langs de ziekenhuizen gaan, de verzorgingstehuizen, om  de klokken dichter bij de mensen te brengen,” vertelt Raats donderdagmiddag. “Het schijnt dat klokken een helende werking hebben. Klokken geven kracht, ze geven energie, ze zorgen voor verbinding. Dat doen ze al eeuwenlang. Het is echt een traditioneel Nederlands instrument, wat in deze tijd natuurlijk extra mooi naar voren komt. Want het is wat stiller op straat en mensen genieten er van.”

Het verhaal van het virus

Healing Bells is een vrij zwaar nummer, legt Raats uit. “Maar dat kan ook niet anders met corona.” Het lied vertelt hoe het virus werkt en welke invloed het op ons heeft. “In het nummer hoor je die virale beweging. Als een soort spiraal. En als je kan meekijken dan zie je mij misschien struikelen met m’n handen. En dat struikelen wordt steeds heftiger, want ik moet steeds sneller gaan bewegen. Zoals dat virus ook steeds sneller ging bewegen en mensen in paniek liet raken.”

Na de eerste hectiek, waarin we worden overvallen door het coronavirus, komt er een soort klaagzang. “Er wordt geklaagd natuurlijk over het virus,” vervolgt de beiaardier zijn verhaal. Daarna breidt het virus zich verder uit. “Dat hoor je goed in het stuk terug: nog sneller, nog meer. Dan komt er een fase waarin die klokken proberen, met de zwaarste bellen, dat virus te lijf te gaan. Je hoort dan heel heftige klanken die er voor zorgen dat het virus uiteen gaat,” aldus Raats.

De rust keert terug

Dan keert de rust in Healing Bells weer terug. “Daarna lost het zich wat op in een wat vrediger stuk muziek,” vertelt de beiaardier. “We zijn er nog niet van af. Maar we zijn er wel mee bezig om alles weer een beetje te kunnen herstellen in het nieuwe normaal.” Een verhaal over een virus, over hoop en troost. Verteld met muziek, verteld met klokken die galmen over een net iets te stille Markt in Roosendaal.