Roosendaal

Kans erg klein dat kermissen Roosendaal en Wouw door kunnen gaan

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Het wordt een spannende zomer voor liefhebbers van de Roosendaalse en Wouwse kermis. De kans dat de kermissen door mogen gaan, is erg klein. Maar er is nog steeds een kans. Kermismanager Corné Kriesels van de gemeente Roosendaal houdt daarom het sein op groen: doorgaan met voorbereidingen tot alles zeker is.

Voor kermisexploitanten is het een rampzalige zomer. De coronacrisis drukt zwaar op deze bedrijfstak. Tot 1 september mag er nergens een groot evenement worden gehouden waar veel mensen bij elkaar zijn. Wat er na 1 september weer wel of niet mag, zal nog wekenlang onduidelijk zijn. En dat maakt het dus ook reuze spannend voor Roosendaal en Wouw. Daar staan de jaarlijkse kermissen gepland voor begin september.

In Roosendaal staat de kermis op de kalender voor 4 tot en met 10 september. In Wouw zou het meteen daarna feest moeten zijn van de 12e tot en met de 15e. Maar het ligt helemaal aan de coronamaatregelen die dan gaan gelden. Mogen grote evenementen weer na 1 september? Moet er dan anderhalvemeter afstand gehouden worden? Het maakt de voorbereidingen lastig voor kermismanager Corné Kriesels. Want de kans is groot dat al het werk voor niets is. “Het is een dilemma,” zegt hij.

Alles staat nog op groen: door met voorbereiden

Zolang er nog steeds een kans is dat evenementen na 1 september mogen doorgaan, blijft Kriesels doorwerken aan de kermissen. “Alles staat nog op groen. We gaan door met voorbereiden,” vertelt hij. “Maar de kans is natuurlijk niet zo heel groot. Dat brengt de tijd met zich mee. En dat is een dilemma, want je moet er rekening mee houden dat het wèl door kan gaan.” Wat er ook gebeurt, de maatregelen van de overheid zijn bepalend. “Wij volgen het landelijk beleid,” aldus de Roosendaalse kermismanager.

Kriesels legt uit dat er al veel van de voorbereiding klaar was, zelfs al voordat het coronavirus uitbrak. “Onze voorbereiding begint al in november-december. De indelingen zijn al gemaakt, de contracten zijn al vastgelegd.” Het probleem zal vooral gaan zitten in de anderhalvemetersamenleving. Als dat na 1 september een voorwaarde blijft, dan ziet Kriesels het somber in. “Anderhalve meter toepassen op een kermis is zeer lastig. Dat zie ik ook landelijk niet gebeuren. In Roosendaal hebben we 200-250.000 mensen. Op smalle stukken, zoals het Kadetunneltje dat maar 3 meter breed is, wordt het al heel lastig. Dat is zelfs met alle goede wil bijna niet te realiseren,” beseft hij.

Onderzoeken of kermis verplaatst kan worden

De gemeente Roosendaal is al wel aan het bekijken of de kermissen van Roosendaal en Wouw op een ander moment gehouden kunnen worden. Of op een andere manier. Maar daar wil Kriesels nog weinig over kwijt. “We zijn wel aan het onderzoeken of verplaatsen mogelijk is. Maar dat heeft pas zin als we duidelijkheid hebben.” Verplaatsen naar een andere datum kan ook lastig worden, omdat kermisexploitanten dan vaak al een contract hebben voor een andere kermis. “We hebben over al deze zaken goed overleg. Vorige week nog op het landelijk kermisoverleg in Tilburg. Er gaan deze zomer veel grote kermissen niet door,” aldus Kriesels.

De kermissen draaien natuurlijk ook om geld. Exploitanten moeten verdienen, maar betalen ook geld aan gemeenten om er te mogen staan. Die contracten zijn al lang afgesloten. Als de Roosendaalse en Wouwse kermissen niet doorgaan, is er dus ook een financieel probleem. “We proberen het op een praktische manier op te lossen,” zegt Kriesels rustig. “Kermisexploitanten worden hard getroffen. Hun seizoen begint normaal in maart, ze wilden net opstarten. Ik had het zelf ook al met de nostalgische kermis in maart. We komen er vast wel uit.”