Bergen op Zoom

FvD in Brabant vraagt of Bergen op Zoom integriteitsprobleem heeft

Ad Verbogt en Arjan van der Weegen

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Het Forum voor Democratie in Brabant wil weten of de gemeente Bergen op Zoom een integriteitsprobleem heeft. De partij stelt hierover schriftelijke vragen aan commissaris van de Koning, Wim van de Donk. Het Forum voor Democratie wijst op het opnieuw inhuren van GBWP-raadslid en voormalig wethouder Arjan van der Weegen en oud-formateur Ad Verbogt.

Deze week werd bekend dat de gemeente Bergen op Zoom graag wil blijven werken met Van der Weegen en Verbogt. Na maandenlang discussie en ruzie lukte het hen om toch weer een college van burgemeester en wethouders samen te stellen. Dat werk is klaar, maar de gemeente wil Van der Weegen en Verbogt blijven inhuren. Ze kunnen dan helpen bij de broodnodige veranderingen en bezuinigingen.

Van politieke functie naar adviserend en weer terug

Enkele gemeenteraadsleden waren dit weekend al boos over de gang van zaken. Allereerst omdat het college hen wilde dwingen binnen een dag een besluit te nemen. En daarnaast omdat het duur wordt: het inhuren van Van der Weegen en Verbogt kost minstens 46.800 euro en voor extra uren nog eens 600 euro per dagdeel. Het Brabantse Forum voor Democratie maakt zich nu dus ook nog zorgen over de rol van het tweetal.

De partij wijst daarbij op het wisselen van functies. “Om deze inhuuropdracht te kunnen vervullen, zal het huidige raadslid Dhr vd Weegen zijn functie neerleggen. Hij heeft tevens aangegeven na de opdracht het raadslidmaatschap weer op te pakken met de mogelijkheid in de nieuwe bestuursperiode weer aan de slag te gaan als Wethouder,” schrijft statenlid Maikel de Bekker aan de commissaris van de Koning Wim van de Donk. “De burgemeester, die samengewerkt heeft met Dhr. Vd Weegen in zijn Wethoudersperiode, heeft in de media aangegeven dat hij zich verheugt op deze handelswijze.”

Onzekerheid over onafhankelijkheid

Het Forum voor Democratie maakt zich zorgen dat het vernieuwingsproces hierdoor partijdig kan zijn. En dus niet integer. “De inwoners vragen zich af in hoeverre een dergelijk onderzoek onafhankelijk kan worden uitgevoerd en hoe betrokken ambtenaren, bestuurders en raadsleden in woord en daad vrij kunnen zijn in hun handelen,” aldus De Bekker. Het Forum voor Democratie wil weten of de provincie zich gaat mengen in de Bergse kwestie: “Omdat er vragen gerezen zijn over eventuele integriteitskwesties en de Commissaris van de Koning hier een bemiddelende rol in zou kunnen spelen.”

De partij wil daarom weten wat de commissaris van de Koning vindt van de situatie in Bergen op Zoom. En of Van de Donk iets kan of wil doen, als hij zou vinden dat er inderdaad een integriteitsprobleem is. Ook vraagt het Forum voor Democratie zich af wat Van de Donk vindt van het steeds wisselen van politieke functie naar bestuurlijke of adviserende functie.

Lees ook: Rel over gevraagde vergoedingen Bergse procesbegeleiders