Bergen op Zoom

Arjan van der Weegen betreurt aanval via FVD

Arjan van der Weegen (GBWP)

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Woensdagmorgen stuurde de Noord-Brabantse afdeling van Forum voor Democratie een brief rond, onder meer naar de pers, waarin de Commissaris van de Koning wordt gevraagd zich te buigen over een ‘mogelijke integriteitskwestie’. Het feit dat raadslid Arjan van der Weegen en informateur Ad Verbogt zijn gevraagd de komende tijd aan te blijven als betaalde procesbegeleiders, geeft de partij te denken. Van der Weegen zelf vindt deze over de gemeente heen getilde handelswijze niet erg netjes.

De betreffende brief is ondertekend door Statenlid Maikel de Bekker. Er valt onder meer te lezen dat de partij op de kwestie werd gewezen door ‘een lokale partij’. Hoe dat lijntje loopt is volgens procesbegeleider Van der Weegen niet zo moeilijk. Hij wijst erop dat de FVD’er tevens burgerlid is bij Lijst Linssen; “Dus Maikel de Bekker van Lijst Linssen vraagt aan Maikel de Bekker van Forum om hier werk van te maken, dat is best apart.”

Het steekt de voormalige wethouder, nu officieel nog raadslid bij GBWP, dat zijn integriteit op deze wijze wordt bestreden. Hij heeft aangegeven het raadswerk zo snel mogelijk officieel te beëindigen. Of hij terugkomt is ook nog maar de vraag, al suggereert de provinciale brief iets anders. Daarin valt te lezen dat die terugkomst een voldongen feit is, en zelfs dat Van der Weegen weer wethouder zou willen worden. Zelf geeft hij aan nog helemaal niet te weten of een terugkomst in de politiek erin zit. Zijn recent gestarte werkzaamheden als adviseur en procesbegeleider bevallen goed, vertelt hij. Er hebben al andere gemeenten interesse getoond in vergelijkbare ondersteuning.

‘Dit steekt’

Het lokaal alleen door Lijst Linssen getorpedeerde resetproces is volgens Arjan juist heel goed en harmonieus verlopen. “Alleen de partij van Ton haakte af toen we op de helft waren, daarvoor deden ze gewoon mee. Mede daarom vind ik het vreemd dat ze daarna ook werkelijk álles afkeurden.” Hij wijst erop dat er elf fractievoorzitters blij zijn met de gang van zaken en dat een aantal hem ook persoonlijk vroeg het vervolg op zich te nemen, samen met Verbogt. Eén van hen vond het zelfs niet nodig dat hij als raadslid zou stoppen. “Dat komt ook omdat we ons als procesbegeleiders niet met de politieke inhoud bemoeien maar vooral adviseren in procesmatige aanpak.” Hij is ervan overtuigd dat de FVD-brief uit de Lijst Linssen-hoek komt en dat steekt, zegt de door burgemeester Petter gevraagde adviseur: “Ze hadden ook gewoon met mij contact op kunnen nemen. Ik vind het vreemd dat hierover in Den Bosch gesproken moet worden.”

Reactie burgemeester

Burgeneester Petter laat weten de twijfel aan de integriteit van het proces te betreuren. Er is vooraf juist heel goed gekeken naar of de gehanteerde aanpak wel kon en dat bleek het geval. Dat de twee procesbegeleiders werd gevraagd tevens het afrondende deel voor hun rekening te nemen is alleen maar logisch, meldt een woordvoerder. Aangezien Van der Weegen zijn rol als raadslid neerlegt kán het ook, vindt het college. De gemeente gaat niet voorsorteren op de door de FVD verstuurde brief maar wacht af waar den Bosch mee komt.