Roosendaal

Woonwagenbewoners hoeven toch niet weg, schuiven wel wat op

De woonwagenbewoners begonnen hun protest in juni 2020 aan de Vierhoeven. Pas later zijn ze verhuisd naar de Turfvaartsestraat.

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Al enige weken protesteren enkele woonwagenbewoners in Roosendaal voor meer standplaatsen in de gemeente. Niet alleen vinden ze dat de gemeente enkele afspraken en beloftes niet nakomt, ook zitten twee gezinnen zonder eigen onderkomen. Er zijn nu toch wat eerste stappen gezet richting een oplossing.

Er werd een maand geleden een provisorisch kampje ingericht op een parkeerterrein van sportpark Vierhoeven. Met wat kleine caravans, een dixie als toilet, en verder eigenlijk geen faciliteiten. Er was op een groenperceel ernaast nog een wateraansluiting maar die werd plots door de gemeente weggehaald, terwijl deze er al jaren lag.

Vertrouwen was weg

De woonwagenbewoners weigerden nog te vertrekken. Ze wezen op toezeggingen van de gemeente en wethouder Toine Theunis, waarvan tot nu toe niets terecht kwam. Er zouden namelijk nieuwe voorzieningen komen, waarvan een aantal nog dit jaar, aldus woonwagenbewoners-woordvoerder Joop Kouwen. Daarvan is echter nog niets gerealiseerd en veel vertrouwen dat het nog op tijd goed komt was er niet. Inmiddels is het tekort aan standplaatsen zo opgelopen dat er twee gezinnen zich gedwongen voelen om in de matige omstandigheden van het protestkampje te leven.

Al meermaals heeft de gemeente laten weten aan de protesteerders dat ze hun actie moeten staken maar daar voelen de woonwagenbewoners niets voor. Ze beroepen zich op recente uitspraken van een rechter over een vergelijkbare situatie elders in Nederland. Daar mocht de gemeente een provisorisch kampje niet verbieden en ook Roosendaal heeft inmiddels de vraag om te stoppen mat de actie ingetrokken. Wél is overeengekomen dat op de parkeerplaats blijven staan geen optie is. Die is nu de sportclubs weer open mogen nodig voor de auto’s van bezoekers.

Alsnog afspraken

Joop en zijn mensen hebben hun caravans, tenten en dergelijke dus iets verhuisd, naar een groenstrook om de hoek, aan de Turfvaartsestraat. De woordvoerder vertelt: “We staan nu pas écht in het zicht en hebben al heel wat bezoek en nog meer steunverklaringen gehad.” Hij vertelt dat er wel is gewacht met verhuizen tot de gemeente met een schriftelijke verklaring waarin de nieuwe afspraken staan. “We mogen hier in ieder geval tot eind oktober staan, als het nodig is langer, en wachten nu op een noodkampje voor zeven caravans. Voor nu willen we hier vooral even tot rust komen, het waren voor ons ook heftige weken.”

Volgens Kouwen heeft de gemeente tevens toegezegd nu echt werk te gaan maken van meer standplaatsen. “En daar hoeven deze twee gezinnen niet per se voorrang bij, er is nu eenmaal een wachtlijst, maar ze hebben tot die tijd wel een eigen plekje nodig.”