Halsteren

Frietwagen mag in Halsteren, maar Frituur ’t Huisje is illegaal

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De tijdelijke frietkraam Frituur ’t Huisje in Halsteren is in overtreding. Dat antwoordt wethouder Barry Jacobs van de gemeente Bergen op Zoom op vragen van de GBWP. Frituur ’t Huisje heeft een vergunning voor een verkoopwagen. Maar er staat nu een houten gebouwtje en daar is een andere vergunning voor nodig.

De ruzie over de tijdelijke frietkraam in Halsteren duurt al een maand. Het begon toen kermisexploitant Paul van der Zande een vergunning van de gemeente kreeg om drie maanden lang friet te verkopen op het dorpsplein. Vanwege de coronacrisis lagen de kermissen stil. Dus Van der Zande bouwde zijn oliebollenkraam om tot frietkraam in de hoop toch nog wat geld te verdienen. Frituur ’t Huisje was geboren.

Concurrentie is geen reden vergunning te weigeren

Maar de plaatselijke horeca-ondernemers zitten niet op de frietkraam te wachten. Ze zijn boos, want de coronacrisis heeft ook Halsteren veel geld gekost. Ze verdienen nog amper de helft van wat ze normaal verdienden en zitten niet te wachten op concurrentie. Maar daar hoeft de gemeente geen rekening mee te houden bij het verlenen van een vergunning. Sterker nog, daar mag ze een vergunning niet voor weigeren.

Toch lijkt er een kink in de kabel te komen voor Van der Zande. Want de gemeente Bergen op Zoom heeft ontdekt dat Frituur ’t Huisje in overtreding is. De vergunning die Van der Zande heeft, is voor een standplaats voor een kraam of verkoopwagen. En niet voor een compleet bouwwerk, zoals er nu staat.

Van der Zande moet met oplossing komen

’t Huisje staat op blokken, niet op wielen. Daarvoor is een omgevingsvergunning nodig, maar zo’n vergunning kun je voor die plek niet krijgen. “Deze vergunning kan niet worden verleend omdat het bestemmingsplan geen bebouwing toestaat op betreffende locatie. Tegen de plaatsing van het bouwwerk zal dan ook handhavend worden opgetreden.”

De gemeente wil dus gaan ingrijpen. Van der Zande mag gewoon drie maanden lang friet verkopen op die plek, maar niet vanuit dit bouwwerk. Als hij zijn verkoopmethode niet verandert, kan de gemeente de standplaatsvergunning weer intrekken. Als Van der Zande wil, zou hij nog met de gemeente kunnen overleggen om op een andere plek te gaan staan. Op vrijwillige basis, want de gemeente kan hem dat niet verplichten. En er zijn ook niet veel plekken in Halsteren waar je snacks mag verkopen.

Lees ook: Frietkraam is een doorn in het oog van ploeterende cafetariahouders