Roosendaal

Tiny Oevers in Roosendaal wordt gevuld met enthousiaste pioniers

Youri Koolen (links) met Esther en Alex Voogt op de plek voor Tiny Oevers

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Roosendaal krijgt een mini-wijk met mini-woningen: Tiny Oevers. Vorige week kon je kennis maken met toekomstige bewoners Esther en Alex Voogt. Deze week ontmoeten we Youri Koolen. Ook hij gaat wonen in de 10 tot 12 tiny houses van Roosendaal. De mini-huizen mogen er 7 jaar blijven staan.

In de nieuwe wijk Stadsoevers komen 10 tot 12 plekken voor tiny houses. De mini-woningen krijgen een eigen mini-wijk: Tiny Oevers. Bewoners mogen er 7 jaar blijven. Tiny houses zijn mini-huizen, die meestal ook verplaatsbaar zijn. De behoefte aan plekken om de huisjes te zetten is groot. De gemeente Roosendaal kreeg dan ook veel meer aanmeldingen dan er plaatsen zijn.

Een droom die uitkomt

“Er waren 60 aanmeldingen, dus dat zijn er behoorlijk wat mensen,” vertelt Hanneke Beekers, communicatiemedewerker van de gemeente Roosendaal voor Stadsoevers. Uit alle aanmeldingen zijn er 20 plannen gekozen, die gepresenteerd mochten worden aan de gemeente. Plannen van solisten, koppels en zelfs een gezin. “Er zijn uiteindelijk dus een 10-tal mensen geselecteerd om hun huizen te gaan bouwen,” aldus Beekers.

Youri Koolen is zo’n geluksvogel die mag gaan wonen op Tiny Oevers. “Fantastisch. Eigenlijk een soort van droom die uitkomt wel,” lacht hij. “Al jaren aan het kijken. De woningmarkt zit vast. Het gaat er bij mij niet in wat een huis moet kosten. Het wordt leuk vanaf een ton of 2, denk ik in de reguliere woningen. En ik hoop voor 50-60.000 euro wel echt een innovatief huisje weg te zetten.”

Enthousiaste pioniers

De huisjes op Tiny Oevers moeten wel aan bepaalde voorwaarden voldoen, legt projectmanager Adrie Matthijssen uit. “Tiny houses betekent dat je een hele kleine woonplek hebt, tot maximaal 50 vierkante meter vloeroppervlak, waar je eigenlijk met een hele kleine voetafdruk wilt wonen in een omgeving die heel inspirerend is.” Beekers vult hem aan: “Eigenlijk moet je het zo zien dat er 10 tot 12 enthousiaste pioniers zich hier vestigen.”

Voor Koolen betekent dat de bouw van een metalen constructie. “Ik ga aan ‘t werk met containers, zeecontainers. Bij voorkeur hergebruikt. Meerdere containers, ook in een U-vorm, zodat ik een soort van eigen plekje middenin kan creëren,” vertelt hij. “Het zijn natuurlijk makkelijke bouwblokken. Je hoeft ze alleen maar aan te kleden.”

Ruimte echt niet nodig

Maximaal 50 vierkante meter is beperkt. Het is voor veel mensen een grote uitdaging om in zo’n kleine ruimte te leven. Kolen ziet dat helemaal zitten. “Ik heb de ruimte gewoon echt niet nodig. Ik heb iets groter in houten chalets gewoond, al lange tijd, en zelfs daar gebruikte ik meerdere kamers niet. Ik ben veel buiten. Ik ben veel weg, dus het is gewoon niet nodig.”

De gemeente Roosendaal heeft er voor gekozen de plekken voor tiny houses tijdelijk aan te bieden. Het zijn dus geen vaste plekken, legt Beekers uit. “We hebben ruimte gegeven voor de komende zeven jaar. Dat is gebaseerd op het feit dat je normaal gesproken ongeveer een jaar of zeven op een bepaalde plek woont en dan verhuist. En ja, na die zeven jaar is er ook weer een andere invulling voor deze plek binnen Stadoevers. Dus dan wordt het een andere invulling.”

Bouw tiny houses begint in november

Matthijssen verwacht dat de bouw van Tiny Oevers in november kan beginnen. En Koolen denkt dat hij er dan zelf al heel snel kan intrekken. “De containers kunnen natuurlijk redelijk prefab weggezet worden. Zodra hier het jawoord is, dan wil ik ze gewoon wegzetten. Wind, regendicht, dan kan ik er gewoon gaan wonen.”

Lees ook: Tiny Oevers: een mini-wijk in Roosendaal met mini-huizen