Bergen op Zoom

Politici trekken aan de bel vanwege afstervend groen aan Bergse Rijtuigweg

Foto's: burgerlid Julien Voets (Lijst Linssen) - Facebook

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Zowel BSD’er Louis van der Kallen als Julien Voets, burgerlid bij Lijst Linssen, hebben het Bergse college aangeschreven over de afgestorven of bijna afgestorven aanplant aan de Rijtuigweg. Door gebrek aan bewatering hebben de boompjes niet de kans gekregen een wortelstelsel te ontwikkelen.

Van der Kallen gaat in zijn constatering dat veel van de recent geplante bomen het niet hebben gered, of er bijna aan gaan, op de komische tour. “Gevraagd: redders met veel water!”, schrijft hij. Het is gebruikelijk dat een deel van nieuwe aanplant het niet haalt, weet hij te melden. “Maar hier dreigt de sterftescore boven de 80 procent te komen.” Omdat dit deel van stad hoog ligt, is het grondwaterniveau te diep voor het jonge groen. Vervangen zal alleen zin hebben als er dan ook beter voor wordt gezorgd, geeft de BSD’er nog mee als tip.

Verloederd

Namens Lijst Linssen is burgerlid Julien Voets iets ernstiger in zijn brief aan B en W. “De Rijtuigweg staat er echt verloederd bij”, constateert hij. Zijn fractie vindt dat betreurenswaardig. Er is namelijk, na de gedwongen kap van de zieke kastanjes die er stonden, niet voor niets geïnvesteerd in nieuwe aanplant. Door gebrek aan verzorging gaat nu alles er dood. Hij roept het college op te redden wat er te redden valt en het dode hout te vervangen voor nieuwe boompjes.

Er moet versoberd worden op onderhoud, weet ook Voets, maar hij kan zich niet voorstellen dat dit de manier is. Er zal wel naar omgekeken moeten worden, wil vervangen nut hebben. Hij wijst het college in zijn brief bovendien nog eens op het vele onkruid dat op de parkeerplaatsen staat, en vraagt daar ook meteen wat aan te doen.