BERGEN OP ZOOM - Op donderdag 1 november is er op ZuidWest TV en www.stichtingvastenavend.nl om 20:00 uur een ‘ekstra edisie’
van ’n monumentje te zien. De bezielende presentator Peter de Kok ontvangt Jan Weijts en samen ontdekken zei dat ’t nuuwste stukse Berrege ok ’t oudste stukse Berrege n’is’.

Peter de Kok vraagt zich af hoe het kan dat de Stad 800 jaar bestaat terwijl de gebouwen vaak niet ouder zijn dan drie- vierhonderd jaar. Volgens Jan Weijts de beste vraag die hij ooit gesteld heeft gekregen. Jan Weijts legt aan de hand van de Maquette uit dat het nieuwste stukje Bergen tevens het oudste stukje Bergen is en dat dit vele jaren ouder is dan 800 jaar. Deze vaststelling brengt ondanks alle goede bedoelingen de viering van 800 jaar stad geheel in twijfel. Althans, ’t Krabbegat blijkt vele maar dan ook vele jaren ouder te zijn en daar mee de Vastenavend.


Tijdens de eerste aflevering reizen Peter en Jan af naar de Bergse Plaat nabij ’t Slikpeleis om daar hun verdere ontdekkingen te doen. Ondanks het middeleeuwse karakter van onze stad komen er de laatste tijd steeds meer bewijzen en feiten boven water over de Romeinse aanwezigheid in vroeger tijden. De vraag rijst dan… Vastenavend: Middeleeuws of Romeins?


Uit de eerste aflevering blijkt een bezoek aan de Bergse Plaat enigszins schokkend. Ondanks de welvarende uitstraling van dit nieuwe stukje Bergen komen Jan en Peter hier nu niet bepaald de monumenten van de toekomst tegen. Echter kan het wel eens zo zijn dat deze nieuwbouwwijk gebouwd is op de grondvesten van de vroege Bergse Vastenavend. Als dat zo is dan is de ‘Plaat’ ’t belangrijkste stukje Bergen waar we trost en zuinig op moeten zijn. Aan de bewoners van de plaat valt ook wel iets op. Men bestelt doorgaans vaak Pizza. Is dit een aanwijzing dat wellicht de bewoners ………… zelf.. afstammen van een vroeg Romeins krabbenras?