Bergen op Zoom

Ook longafdeling Bravis gebruikt babyfoons bij geïsoleerde patiënten

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Het Bravis ziekenhuis gaat ook op de longafdeling babyfoons gebruiken voor patiënten die in isolatie liggen. Het ziekenhuis denkt daar veel tijd en beschermende kleding mee te kunnen besparen. Babyfoons worden sinds de coronacrisis al gebruikt op de Intensive Care en de Spoedeisende Hulp. Deze week gaat ook de longafdeling uitproberen of het werkt.

De longafdeling van het Bravis ziekenhuis gaat babyfoons gebruiken voor patiënten die in isolatie liggen. De afdelingen Intensive Care en Spoedeisende Hulp gebruiken al langer babyfoons tijdens de coronacrisis. De afdelingen gebruiken de babyfoons op kamers waar je alleen naar binnen mag met beschermende kleding.

Contact hebben zonder beschermende kleding

“De patiënten die bewezen of mogelijk besmet zijn met het coronavirus liggen in isolatie achter gesloten deuren. De verpleegkundigen kunnen de patiënten dus niet horen of zien. Daarvoor moeten zij de kamer betreden en beschermende kleding aantrekken”, vertelt Ouke Hoedemaker, manager Zorgeenheid Longgeneeskunde.

Door een babyfoon in de kamer te zetten, kan een verpleegkundige op afstand zien hoe het met de patiënt is. En ze kunnen ook met elkaar praten. Zorgverleners hoeven zich dan niet elke keer helemaal om te kleden met pak, masker en handschoenen. “Dat bespaart veel tijd en middelen”, zegt Hoedemaker. De eerste babyfoon op de longafdeling is maandag geplaatst.

Andere afdelingen gingen voor

Op andere afdelingen was de babyfoon al vroeger in de coronacrisis uitgeprobeerd. Op de Intensive Care gebruiken ze de babyfoons om op afgesloten kamers de beademingsapparatuur, pompen en alarmsystemen in de gaten te houden. Op de Spoedeisende Hulp en op de longafdeling helpen de babyfoons bij de communicatie tussen verpleegkundigen en patiënten, zonder dat ze bij elkaar in de kamer hoeven zijn.