Roosendaal

Dragqueen Rita Book uit Roosendaal: het is een kunstvorm

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De ene keer blond in korte rok, de andere keer brunette met baard. Dragqueen Rita Book uit Roosendaal speelt graag met verschillende stijlen. Maar wel altijd uitbundig, kleurrijk en tot in de puntjes verzorgd. Rita Book worden, is namelijk geen verkleedpartij: het is een kunstvorm.

Door Marvin Sluijter en Bianca van Vugt

Er is de laatste jaren meer aandacht voor dragqueens. Door programma’s als De diva in mij van BNNVARA en Drag Race Holland van Videoland verschuiven dragqueens van het nachtleven naar een breder publiek. Steeds meer mensen zien hoe veel werk, passie en vakmanschap er komt kijken bij de transformatie van alledaags kloffie naar dragqueen-outfit. Tot grote tevredenheid van dragqueen Rita Book uit Roosendaal.

Minstens 4 uur bezig met make-up en kleding

Het kost Jeroen Abels al gauw 4 tot 5 uur om Rita Book te worden. Tegenwoordig woont hij in Breda, maar we ontmoeten hem in zijn ouderlijk huis in Roosendaal. Felle kleuren oogschaduw en extra lange, volle nepwimpers worden zorgvuldig aangebracht. Een dragqueen gooit er niet zomaar even een gekleurde dagcrême op. De make-up is creatief en nauwkeurig, als een schilderij.

Abels hijst zich in een korset en doet een panty aan. Dan volgt een speciale top die om zijn bovenlijf sluit; aan de voorkant van de top twee pronte silicone borsten. Rita Book begint vorm te krijgen. Een nauwsluitend latex setje met een knalgele korte rok en sexy topje worden gecombineerd met een blonde pruik met paarse haarpunten. Een glimlach met matte donkerrode lippenstift maakt het plaatje compleet.

Verhaal gaat verder onder foto

Rita Book doet ook mee aan wedstrijden. “Ikzelf kan niet zingen of echt heel goed dansen, dus ik doe vooral een lip sync wat een soort van playback optreden is,” legt ze uit. Ze is blij met de aandacht die dragqueens krijgen in tv-programma’s. “Ik vind het heel goed. Ik vind het een hele goede manier om juist iets wat een beetje een niche cultuur is naar de mainstream te trekken. Dus ik ben echt heel blij met het programma en met de zichtbaarheid die we krijgen nu.”

Wat is een man, wat is een vrouw

Vervelende reacties zijn er toch ook nog steeds. Maar Rita Book trekt zich daar weinig van aan. “Als mensen mij negatieve reacties geven op straat of daar iets over te zeggen hebben, zie ik dat meer als iets van een probleem wat bij hun ligt dan dat het echt over mij gaat,” vertelt ze. “Want het is bij hen uiteindelijk hun confrontatie met ‘Wat is een man of wat is een vrouw?’ waardoor ze zo reageren. En dat heeft echt niks te maken met wie ik ben.”

Die kracht was er niet meteen vanaf het begin. “Ikzelf had af en toe nog wel een beetje moeite met zelf accepteren van ‘Is dit wie ik ben? Is dit wat ik wil doen?’ Ook een beetje door het stigma wat er over travestie is,” herinnert Rita Book zich. “Maar hoe ik het heb leren kennen ook via die vrienden van mij die het doen, vind ik het eigenlijk juist iets heel moois en iets heel leuks. En ja, ervaar ik het als heel bevrijdend en heel erg een toevoeging aan mijn leven.”

Read a book

De naam Rita Book is een verwijzing naar het dagelijkse leven van Abels. “Ik vond juist de namen van dragqueens die meer met humor speelden heel erg leuk. En ik geef zelf voorlichting op scholen. Ik praat over gender en seksualiteit met jongeren. En daarom dacht ik ja, read a book, educate yourself.,” legt ze uit. En als je Rita Book een beetje aandikt op z’n Amerikaans, klinkt het precies als ‘read a book’. “Dat was een beetje de achterliggende gedachte, vond ik een hele leuke naam.”