BERGEN OP ZOOM - Op donderdag 1 november was er op ZuidWest TV en www.stichtingvastenavend.nl een ‘ekstra edisie’ van ’n monumentje te zien. Vanavond vrijdag 2 november om 20:00 is het tweede deel te zien.

In deze uitzending een ontdekking van Nationaal belang aldus stadshistorica Jolande Kortlever. In de tweede aflevering van de ‘ekstra edisie’ van ’n Monumentje komen Peter de Kok en Jan Weijts in een oneindig gangstelsel terecht. Gaandeweg hun tocht verandert het metselwerk in laat-Romeins metselwerk, ijsselformaat en duidelijk zonder schenkel gemetseld zo vertelt Jan Weijts. De gangen liggen onder heel de plaat van het Oude Stadhuis tot aan de vroegere ‘slikke’.
Wellicht is dit één van de oorzaken waarom de huizen op de plaat in beginsel veelal zijn weggezakt. De gangen blijken uiteindelijk terecht te komen in een laat-Romeinse Saturnalia-zaal. De Saturnalia waren de Romeinse Vastenavendfeesten. Vetleren serpentines, van perkament en met de handgeschilderde confetti. Al deze zaken wijzen er op dat de Vastenavend veel ouder is dan tot nu toe aangenomen was.
In het bijzin van Jolande Kortlever doen Peter en Jan een nog veel grotere ontdekking. Een Fresco ‘die oe in art en ziel mee trug nimt naar wel tweeduuzend jaar geleeje’. De fresco legt in sommige opzichten alles letterlijk en figuurlijk bloot. De tweede aflevering van de ‘ekstra edsie’ is hier door zowat een tranentrekker. De diepgeworteldheid van ons culturele volksfeest omarmt ons Krabben heden ten dagen door het zien van de Fresco. Frappant is wel dat op de Fresco, die na schatting dus zeker tweeduizend jaar oud is, al het plan van de Bergse haven staat afgebeeld. Zouden de Romeinen dit destijds ook allemaal in de senaat besproken hebben? Kijken dus!