Roosendaal

Zo kijkt deze Roosendaalse club naar racisme en discriminatie in het amateurvoetbal

Redactie Redactie

De KNVB ontving in de afgelopen 18 maanden 93 meldingen over racisme en discriminatie in het amateurvoetbal. Mark Braat (voorzitter RSC Alliance) schrikt daar van. “Dat is best veel en ik denk dat we daar nog genoeg werk aan hebben om daar met zijn allen verbetering in aan te brengen.”

 

 

Door: Vincent Krijtenburg en Roland Pijnen

Mark Braat en Zakaria Derkaoui (trainer JO13-1 RSC Alliance) vertelden over het diepgewortelde probleem. Volgens hen is racisme uitbannen lastig. “Iedereen kan anoniem via sociale media hun mening uiten of zomaar iets roepen. Je zult altijd excessen blijven houden“, aldus Braat. Desondanks bedenkt RSC Alliance allerlei manieren om racisme te bestrijden.

RSC Alliance

RSC Alliance heeft de waarden en normen hoog in het vaandel staan. Bij RSC Alliance is er een actief waarden en normen beleid. De basis van het beleid is gebaseerd op TROTS: teamwork, respect, ontwikkeling, transparant en sportief. Dat is te zien op het sportpark en uit zich op het veld met borden. “Bij RSC Alliance is iedereen gelijk en wordt iedereen met respect behandeld”, valt te lezen in het respectprotocol.

Na een akkefietje wordt er altijd gesproken met de betrokkenen. Dat doen ze het liefst met de mensen zelf, later ook met de trainers/leiders en eventueel zelfs met bestuursleden van andere clubs. Zo’n 40 procent van de leden is van allochtone afkomst. De vereniging voert gesprekken met gelovigen in de nabijgelegen Moskee. “We vragen feedback en tips”, vertelt Braat.

Ervaringen 

Zakaria Derkaoui heeft vroeger als speler veel te maken gehad met racisme, zowel op het veld als daarbuiten. Volgens Derkaoui werd er destijds makkelijk gepraat over racisme. “Ik heb het idee dat mensen het lieten overwaaien. Het werd gesust. Tegenwoordig wordt er beter tegen opgetreden.” Racisme is een gevoelig onderwerp dat voorzitter Mark Braat serieus aanvliegt. Volgens Braat kun je een hele hoop bereiken door te blijven praten. “Als je met elkaar praat en blijft praten kun je onderscheid maken of het racisme is of niet.”

Braat vertelt over een gebeurtenis van twee jaar terug. Braat was de enige Nederlander in het team met louter Marokkaanse jongens. Hij heeft daar met veel plezier gevoetbald en nauwelijks problemen gehad. “Er was eens een opstootje op het veld en ik nam polshoogte. Een speler ging tekeer omdat iemand hem uitschold. Na de wedstrijd, toen de ruzie gesust was, ging ik in gesprek met hem en degene die dat had gezegd. Ze spraken het met elkaar uit en het was weer koek en ei.”

Bewijs verzamelen

Wanneer is het beledigen of wanneer is het racisme? Dat is lastig uit te leggen, vertelt Braat. Hij noemt het “een vaag grijs gebied.” Het probleem is dat racisme en discriminatie niet altijd bestraft kan worden als de bond reglementen en mogelijke sancties eerder heeft aangescherpt. Ook is het lastig bewijs te verzamelen zodra iets niet is waargenomen en als men een incident tegenspreekt.

RSC Alliance heeft geen meldingen ontvangen over racisme. Als dat wel gebeurt kunnen HALT-gedragstrainingen worden opgelegd. Bij discriminerende uitingen kreeg je eerst 60 maanden een landelijk stadionverbod. Dat is nu verdubbeld naar 120 maanden.

Cijfers

De gemelde incidenten vonden plaats tussen april 2019 en september 2020. Kleine noot: Half maart werd het voetbalseizoen stopgezet. Het is lastig in te schatten hoe vaak dit soort incidenten voorkomen, omdat er dikwijls geen melding wordt gemaakt.

Toch steeg het aantal meldingen fors. Op 17 november 2019 werd Ahmad Mendes Moreira, een Nederlands-Guinees aanvaller van Excelsior, in het uitduel met FC Den Bosch de hele wedstrijd lang racistisch bejegend. Het incident maakte veel emotie en discussie los. Moreira liep aangeslagen van het veld en de wedstrijd werd gestaakt. Sindsdien kreeg de KNVB wekelijks 3,5 meldingen over discriminatie binnen, dat terwijl het er eerst twee waren. Meer mensen waren bereid melding te doen van racisme of discriminatie.