BERGEN OP ZOOM - De afgelopen dagen was er op ZuidWest TV en www.stichtingvastenavend.nl een ‘ekstra edisie’ van ’n Monumentje te zien. Maandag 5 november om 20:00 uur volgt het derde deel.

In deze laatste uitzending maakt de Gròòtste Boer van ‘fleej jaar’ het nuuwe motto bekend en blijkt dat de ontdekkingen hier alles mee te maken hebben. Het nuuwe motto onderstreept nog eens dat het Krabbegat en daarmee het rasechte Krabbenvolk ouder is dan 800 jaar.
In de derde aflevering van de ‘ekstra edisie’ van ’n Monumentje brengt stadshistoricus Yolande Kortlever een bezoek aan de Gròòtse Boer. Met de Polaroids van de Fresco op zak maakt Yolande haar tocht. De nieuwswaarde van de ontdekkingen brengt de Gròòtste Boer enigszins aan het lachen. Voor de Gròòtste Boer stond allang vast dat de Vastenavend en daarmee het Krabbegat ouder is dan 800 jaar. Echter is hij blij met de ontdekkingen die Yolande heeft gedaan, want dit is het onomstotelijke bewijs vertelt hij aan de keukentafel. Volgens de Gròòtste Boer hadden de mensen dik tweeduizend jaar geleden niet veel nodig om het feest te vieren. En wat echt belangrijk was hadden ze juist goed in de gaten en feitelijk is dat nog zo legt hij uit. Heden ten dage weten de Krabben nog steeds met heel hun hart en met eenvoud het feest te maken en te vieren. Daar moeten we trost op zijn. Dat zit in onze genen en is onze cultuur. Daarom zal ons feest nimmer vergaan dan met de mens zoals Anton van Duinkerken in het verleden heeft uitgesproken.
In het diepste geheim verteld de Gròòtste Boer aan Yolande het motto voor de nieuwe Vastenavend. Ook voor Yolande valt daarmee alles op zijn plaats. Aan het einde van de aflevering nodigt de Gròòtste Boer alle Krabben en Vastenavendvierders uit voor ‘’t plechteg’ òògenblik bij de Geit. ‘Want op zondag Ellef Ellef om ellef menute n’over ellef zal de Gròòtste Boer de Kale n’Eed aflegge bij de Geit van Mie de n’Os en de Prins ’t licht op groen zette voor een spik-splinter-nuuwe Vastenavend. ’n Vastenavend die zo oud is as de weg nar Rome… en trug….’