Bergen op Zoom

Architect blijft geloven in zijn woontoren: ‘Gewoon goed voor de stad’

Architect Nico de Bruijn (Foto: ZuidWest Update)

Han Verbeem Han Verbeem

Architect Nico de Bruijn van bureau AKM in Barendrecht blijft voor de volle honderd procent achter zijn plannen staan voor de woontoren op het Mazairacterrein. Ruim twee jaar is hij in overeg met het Bergse college van B&W over de 85 appartementen, die op de plaats van de voormalige Opelgarage moeten verrijzen. En dan, uit de media, moest De Bruijn lezen dat wethouder Jacobs ineens op de rem trapt. “Onvoorstelbaar”, aldus de architect. Desalniettemin verwacht hij er wel aan uit te komen met de gemeente en omwonenden. Woensdagmiddag is hij met de wethouder opnieuw in gesprek gegaan.

Door: Han Verbeem

Het plan leek goed voorbereid, dacht De Bruijn. Op nadrukkelijk verzoek van de gemeente ging hij alvast te werk volgens de binnenkort in werking tredende Omgevingswet. De projectontwikkelaar had omwonenden benaderd, organiseerde een informatiebijeenkomst en stelde een klankbordgroep samen waarin de buurt vertegenwoordigd was. Eveneens op nadrukkelijk verzoek van het college, zo benadrukt De Bruijn, is het met de omwonenden uitonderhandelde ontwerp vervolgens voorgelegd aan de gemeentelijke ruimtelijke adviescommmissie. Deze paste de tekeningen aan en voegde enkele bouwlagen toe aan het project.

Verzet

Maar inmiddels is er verzet ontstaan tegen de plannen: een groep omwonenden maakt bezwaar en is de afgelopen weken in gesprek gegaan met gemeenteraadspolitici, onder meer tijdens een beeldvormende raadscommissie op 7 januari. Enkele raadsleden waaronder Joey van Aken (PvdA) en Louis van der Kallen (BSD) spreken zich al openlijk uit tegen het bouwplan. En vervolgens heeft wethouder Jacobs dinsdag op de rem getrapt: de architect moet opnieuw in gesprek met de buurt vóórdat het college verder wil kijken naar de plannen.

Ontwerp nog kneedbaar

De Bruijn is vooraf niet op de hoogte gesteld van het collegebesluit, zo zegt hij woensdag. En dat verbaast hem hogelijk. Want was er eerst nog volop lof voor het uiteindelijke ontwerp, nu moet AKM opnieuw een dialoog met de buurt voeren. De architect is bereid dat te doen. “Het ontwerp is nog kneedbaar, we kunnen het aanpassen”, zegt hij. Wel heeft hij moeite met de negatieve beeldvorming die is ontstaan. “We investeren in de ontwikkeling van de directe omgeving en dragen bij aan het opknappen van de Erasmuslaan en de aanvoerstraten naar de supermarkt. Ook verbeteren we het nabijgelegen Patersbosje. We maken niets kapot, zoals sommige omwonenden zeggen, maar herstellen het juist.” Over de hoogte geeft De Bruijn toe dat 12 etages behoorlijk fors is. Maar liever een slank, hoog gebouw -zo stelt hij- dan een een laag, massief woonblok. “Een bouw van zes etages hoog over de volle breedte van het terrein, als een soort Berlijnse Muur, daar zit niemand op te wachten.”

Goede afloop

Hoe nu verder? “Dat moet blijken uit het gesprek dat ik vanmiddag met de Bergse wethouders heb”, zegt De Bruijn. Hij heeft vertrouwen in de goede afloop, al zal het weer extra tijd, moeite en geld gaan kosten. “Maar uiteindelijk komt er wel iets moois te staan. Dit plan is goed voor de omgeving, goed voor de gemeente en gewoon goed voor Bergen op Zoom.” Overigens is De Bruijn geen onbekende in de regio. Hij heeft als architect eerder ontwerpen op zijn naam staan voor het plan Waterfront in Tholen en enkele bedrijfspanden in Roosendaal. Ook is hij mogelijk in de race voor een nieuw, toekomtig project in Bergen op Zoom, al wil hij daar nu nog niet teveel over kwijt.