Bergen op Zoom

Fred de Ron (62) speelt met taal, woorden en letters

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Ruim een half jaar liep de Bergse Fred de Ron (62) met allerlei woordspelingen door zijn hoofd. Omdat hij zijn creatieve vondsten met anderen wilde delen, kroop hij snel in de pen. “Voor ik het wist had ik een bladzijde of vijftig.” Onlangs bracht hij zijn bevindingen uit in de bundel Spelend Metaal, die hij presenteerde in Galerie Lukisan. “Je kunt een context geven aan het spelen met woorden, letters en taal.”

Het spelen met taal zit hem in de vingers. De Ron biecht op dat hij tijdens het schrijven van Spelend Metaal een stop op zijn woordspelingen moest zetten. “Het bleef maar komen. In mijn telefoon zit nu alweer een half boek.”

Plezierdichten

Zijn onlangs gepubliceerde bundel bevat voornamelijk light verse: gedichten met een meer speelse toon. “Soms vier regels, soms twee bladzijdes.” Hij noemt tekstschrijver Drs. P als voorbeeld van deze ‘plezierdichten’.

De Ron hoopt het plezier dat hij heeft met het spelen van taal, over te kunnen brengen in zijn bundel. “Ik ben al die gekkigheid kwijt en heb mijn ei gelegd. Er valt een hoop te genieten en te ontdekken.”

Volle Zalen

Ook leerlingen van het Mollerlyceum ontdekten zijn teksten. Zo droeg oud-leerling Nasrdin Dchar, bekend van de serie Mocro Maffia, onlangs nog een tekst van De Ron voor in het AVROTROS-programma Volle Zalen.

De eerste 25 jaar van zijn carrière als docent beeldende vorming schreef De Ron namelijk de scripts voor de schoolmusicals. Of rockopera’s, zoals hij ze liever noemt. “Het tralala uit musicals, daar heb ik niks mee. Mijn rockopera’s zaten vol met taalgrappen, dubbele bodems en citaten uit films en boeken.”

Door taal in een andere context te plaatsen, hoopt hij mensen te kunnen laten lachen, ontroeren en aan het denken te zetten.

Lees ook: Hoogerheidenaar Jan Luysterburg maakt zich hard voor streektaal: “Dialect was uit den boze”